EO

Groen licht voor Technohub Digital Twin

29 april 2021 om 13:11 uur

Een consortium van kennisinstellingen en bedrijven lanceert eind juni de Technohub Digital Twin. Doel is om betere professionals in de maakindustrie op te leiden en maakbedrijven te helpen hun productieproces slimmer in te richten.


Eerder deze maand werd een fonds toegekend, waardoor de hub van start kan. Varex Imaging, Han University of Applied Sciences (zwaartepunt Smart Region), Siemens Digital industries Software, het Graafschapcollege en Hyster-Yale ontvangen een opleidingsfonds van A+O Metalektro. Het fonds wordt gebruikt voor onderwijs en toegepast onderzoek naar digital twins; virtuele weergaven van fysieke objecten of processen.

 

Proeffabrieken

Op de betrokken mbo-instellingen en de Han verrijzen proeffabrieken waar medewerkers en studenten leren over de ontwikkeling en het gebruik van simulatiemodellen voor de maakindustrie. Siemens stelt digital twin-software beschikbaar en er wordt kennis verspreid via professionele leernetwerken.

"De Technohub Digital Twin biedt een ideale kans om samen te werken aan de maakindustrie van de toekomst. Met deze technohub gaan we de digital twin-kennis verdiepen en verbreden in de hele product life cycle", zegt lector Networked Applications René Bakker. "Studenten worden voorbereid op een leven lang leren. En als docenten en onderzoekers leren we in de praktijk hoe inzichten vanuit meerdere vakgebieden gecombineerd moeten worden."

 

Studenten, onderzoekers en bedrijven werken samen aan concrete cases. Zij zorgen dat digital twin-technologie kan worden toegepast. Deze aanpak levert nieuwe kennis en innovaties op waar bedrijven mee aan de slag kunnen. Er wordt ook een quick scan digital twin ontwikkeld, in samenwerking met TNO en Change2twin. Hiermee krijgen bedrijven zicht op mogelijkheden met digital twin-technologie en waardevolle toepassingen.

 

De waarde van digital twins

"Ik zie de digital twin als zeer belangrijk element in de reis naar de slimme fabriek van de toekomst", aldus Gerben Heideman, Director Global Operations Connect & Control Solutions bij Varex. "Een digital twin van het hele ontwerp- en fabricageproces stelt ons in staat om het aantal iteraties - om uiteindelijk tot het optimale product en manufacturing process te komen - fors te verminderen. Hiermee gaan we aanzienlijk besparen op het ontwikkelingsproces en gaan we de time-to-market flink verkorten."

 

Realtime data uit digital twins kunnen worden ingezet om simulaties uit te voeren, uitkomsten te voorspellen of verbeteringen door te voeren. Dankzij digital twins kan ook op afstand gewerkt worden in een virtuele omgeving. Door middel van een digitale kopie, in combinatie met realtime data, kan een productielijn of machine op elke gewenste locatie worden bediend. Zelfs vanuit het buitenland.

 

"De Technohub Digital Twin maakt nieuwe digitale technologie behapbaar en toepasbaar voor het bedrijfsleven", zegt Inez Kohlmann, thematrekker Smart Innovation en onderzoeker Lectoraat Smart Business op de Han. Het zwaartepunt Smart Region jaagt samenwerking tussen verschillende partijen aan. "We willen werken in de driehoek werkveld, onderwijs en onderzoek. Gezamenlijk grenzen verleggen met nieuwe technologie om zo te komen tot slimme bedrijven en dus een slimme regio."

 

Hybride leeromgeving

Sjoerd Keijser, Business Development Manager Oost-Nederland bij ondernemersorganisatie FME, benadrukt ook de waarde van samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven. "De Technohub Digital Twin biedt medewerkers in onze achterban de unieke mogelijkheid om opgeleid te worden in een hybride leeromgeving. Ze vergroten daarmee hun eigen competenties en het onderscheidend vermogen van de bedrijven waarbinnen zij werken."

 

Gerelateerd nieuws

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Wiskundige doorbraak maakt chips factor 1000 energiezuiniger

Een wiskundige doorbraak van Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) laat neuromorfe chip hartafwijkingen, spraak en handgebaren tot duizendmaal energiezuiniger herkennen. Zulke energiezuinige AI-chips zijn ideaal voor…

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en de Pennsylvania State University hebben een nieuwe, zeer gevoelige methode bedacht en getest voor het detecteren en tellen van defecten in…

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Spectrale resolutie van supergeleidende enkel-foton-detectoren meer dan verdubbeld

Wetenschappers gebruiken supergeleidende detectoren (MKIDs) om losse fotonen vanaf exoplaneten in te vangen. MKIDs monitoren continu hun eigen kinetische inductie, die afhangt van de energie van een invallend foton. SRON…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

Meer agendapunten »