EO

Volvo en SSAB gaan eerste voertuigen produceren op waterstof

14 april 2021 om 11:54 uur

Volvo en SSAB willen ‘s werelds eerste voertuigen produceren van fossielvrij staal. Volvo is van plan om al dit jaar te beginnen met de productie van conceptvoertuigen en onderdelen van staal dat door SSAB wordt gemaakt met behulp van waterstof.


De partijen gaan eveneens proberen om het gebruik van staal in Volvo's producten te optimaliseren qua gewicht en kwaliteit. Ze willen binnen enkele jaren tot serieproductie te komen. Het nieuwe fossielvrije staal van SSAB wordt gemaakt met een nieuwe technologie op fossielvrije elektriciteit en waterstof.

 

"We zijn vastbesloten om tegen 2050 een klimaatneutraal bedrijf te zijn, in overeenstemming met het Akkoord van Parijs", zegt Volvo's CEO Martin Lundstedt. "Dit betekent dat onze voertuigen en machines emissievrij zullen zijn wanneer ze in gebruik zijn, maar ook dat we de materialen, zoals staal, die in onze producten worden gebruikt, zullen herzien en ook hier geleidelijk zullen overschakelen op fossielvrije alternatieven."

 

Het samenwerkingskader omvat ook een onderzoek naar logistieke oplossingen voor het verminderen van de milieueffecten van SSAB's interne en externe transporten. Het streven is om Volvo-voertuigen te gebruiken die worden aangedreven door accu's of brandstofcellen.

 

SSAB streeft ernaar om in 2026 op commerciële schaal te beginnen met het leveren van fossielvrij staal aan de markt. De ontwikkeling van een fossielvrije waardeketen van mijn tot eindproduct van staal zal plaatsvinden in het kader van het Hybrit-initiatief, dat SSAB sinds 2016 samen met LKAB en Vattenfall aanstuurt. Sinds augustus 2020 is er een proeffabriek en deze zal binnenkort beginnen met de productie van kleinere volumes sponsijzer dat met waterstof wordt gemaakt.

 

‘Wij maken nu een reuzensprong naar een volledig fossielvrije waardeketen helemaal tot bij de eindklant", zegt SSAB's CEO Martin Lindqvist. "Wij bekijken voortdurend hoe wij een meer omvattende leverancier van fossielvrij staal kunnen worden voor klanten zoals Volvo. Wij zien een nieuwe groene revolutie opkomen."

 

Gerelateerd nieuws

Op naar nieuwe ferroelektrische materialen

Zuurstofgat maakt nieuwe generatie ferroelektrische materialen compatibel met silicium (video)

Extreem dunne films gebaseerd op hafnium vertonen ongebruikelijk ferroelektrisch gedrag. Hiermee zijn op nanometerschaal schakelingen te maken voor geheugen en logische bewerking. Een onderzoek geleid door RUG…

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

Voor kunstmatige intelligentie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata, quantumtechnologie en waterstof/groene chemie komt vanuit het Nationaal Groeifonds 1,35 miljard euro beschikbaar. Het gaat…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Deurgreepmodule PSENmlock van Pilz

Het veilig heksysteem PSENmlock is uitgebreid met een unieke deurgreepmodule.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 mei 2021

Webinar KNAW: Techniek in je mobiele telefoon

Hoe krijg je al die techniek in een steeds dunner apparaat?

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

Meer agendapunten »