IJzerbolletjes-team Solid wint Kivi Engineering Student Team Award

Team Solid van de Technische Universiteit Eindhoven is winnaar van de Kivi Engineering Student Team Award 2024. Chemisch technoloog Pavlina Nanou werd verkozen tot winnaar van de Prins Friso Ingenieursprijs.

Leden van Team Solid met vlnr Jacolien Eijer – de Jong, Prinses Mabel, Prinses Beatrix en Miguel Delcour.

Team Solid werkt aan opslag en transport van waterstof met ijzerbolletjes. Iron-Based Hydrogen Storage (IRHYS) staat bekend als veilig en circulair te gebruiken. Als hun oplossing slaagt en opschaalbaar is, is hij van grote economische en maatschappelijke waarde, vooral omdat voor opslag van waterstof nog weinig industriële alternatieven zijn.

Solid is een jaarlijks wisselend, multidisciplinair team van studenten, opgericht in 2016. Het team functioneert in een ecosysteem met NGO-achtige ondernemerschap en werkt nauw samen met industriële partners. Elk nieuw team studenten staat op de schouders van het vorige, zo bouwen ze op een solide manier verder aan oplossingen voor de lange termijn. Het project van Solid kan een doorbraak betekenen met grote impact voor de industrie, niet alleen op nationaal, maar ook op mondiaal niveau.

Kivi wil team Solid met de award aanmoedigen door te gaan met het bereiken van hun missie om iedereen, op elk moment, toegang te bieden tot schone en hernieuwbare energie.

Kivi Engineering Student Team Award

De Kivi Engineering Student Team Award werd in 2022, mede op voorzet van Prinses Mabel, in het leven geroepen om de ingenieurs van morgen een boost geven, te tonen waar studenten in teamverband toe in staat zijn en een grotere bekendheid te bieden aan hun innovatieve projecten. Voor de prijs komen studententeams in aanmerking die zich in hun project/werk onderscheiden in teamgeest, innovatiekracht, maatschappelijke impact en expertise.

Roeren in koeienmest

De jury prijst de Twentse chemisch technoloog Nanou voor haar ‘out of the box’-benadering. Maandenlang roeren in koeienmest op zoek naar biogas gaf haar inspiratie om verder te kijken dan fossiele brandstoffen. Vanuit een pilot bij TNO werd ze medeoprichter en COO bij Torwash, een startup gericht op het circulair maken van diverse lastige afvalstromen, als bijdrage aan een betere wereld. Hier houdt Nanou zich vooral bezig met een technologie om slib van rioolwaterzuivering om te zetten in biobrand­stof, biogas en kunstmest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *