EO

Flexibel keramiek klaar voor de markt

03 februari 2021 om 13:00 uur

Aan de UT is een mat van keramische vezels ontwikkeld die licht en flexibel is als tissuepapier, terwijl hij de de belangrijkste fysisch-chemische eigenschappen heeft van traditionele keramiek. Die eigenschappen zijn hittebestendigheid, elektrische isolatie en corrosiebestendigheid. Flexiramics biedt kansen van batterijen en elektronica tot olie- en gasfiltratie.


Het materiaal is een uitvinding van Eurekite, een spin-off van de Universiteit Twente op het gebied van geavanceerde materialen. Het bedrijf heeft hetproductieproces op laboratoriumschaal ontwikkeld en verschillende projecten uitgevoerd. Nu wordt de productie opgeschaald en het patentportfolio uitgebreid. Daartoe heeft Eurokite 4,2 miljoen euro opgehaald en technologieontwikkelaar en -producent Demcon gevraagd voor industrialisatie van productie.

 

Flexiramics biedt toepassingsmogelijkheden als scheidingsmembraan in Li-ion-batterijen, flexibele, hittebestendige printplaten en filtratiemembranen voor de olie & gas-industrie.

 

Opschaling door Demcon

Deze opschaling vereist een productielijn voor marktontwikkeling (een pilot-productielijn). COO Bas Kerkwijk: "Onze kerncompetenties liggen in materiaalkunde en chemie, niet in machinebouw, dus zijn we op zoek gegaan een engineeringpartner. We hebben voor Demcon gekozen vanwege hun staat van dienst op het gebied van industrialisatie van productie en hun ervaring met het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige machines en pilot-lijnen."

 

De pilot-lijn staat gepland voor eind 2022. Ondertussen zal het bedrijf tijdelijke apparatuur gebruiken voor het produceren van materiaal om de marktontwikkeling te voeden. Aanvullende financiering is vereist voor de opschaling van productie en commerciële activiteiten en voor de verdere ontwikkeling van intellectueel eigendom.

 

Consortium van regionale investeerders

Tussen 2015 en 2020 heeft Cottonwood Technology Fund - een Nederlands-Amerikaans durfkapitaalfonds - start- en vervolginvesteringen ter waarde van 2,75 miljoen euro verstrekt. De vervolginvesteringsronde omvat een substantiële lening van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de leasefaciliteit voor apparatuur van het Twentse High Tech Fund en een kapitaalinjectie van een consortium van regionale investeerders, waaronder Lumana Invest, Oost NL vanuit het Innovatiefonds Twente en Demcon.

 

Kerkwijk: "Het Eurekite-team zal er hard aan blijven trekken om uit te groeien tot een succesvol materiaalkundig bedrijf in een hightech ecosysteem dat wordt gedomineerd door IT- en medtech-bedrijven. Zodra de opschaling is voltooid, hebben we eersteklas productiecapaciteit voor het maken van hoogwaardige producten in grote aantallen."

 

Technologiepartner

"Voor het materiaal van Eurekite zien we een groot potentieel en Demcon heeft de expertise van geavanceerde productie, dunnefilmtechnologie en materiaalbehandeling die nodig is om hun productie op industriële schaal te brengen", verklaart Jemy Pauwels, director investment bij Demcon. "Ze laten een zeer overtuigend track record zien voor Flexiramics. Het is een absolute noviteit die kan uitgroeien tot een nieuw industrieel basismateriaal met een breed scala aan toepassingen. En we staan nog maar aan het begin - zelfs enkele van onze eigen researchers en engineers kijken naar nieuwe toepassingen in hun projecten. Bovendien heeft Eurekite, gedreven door een zeer competent, intrinsiek gemotiveerd managementteam, al in de opstartfase vooraanstaande internationale bedrijven weten te betrekken bij betaalde projecten."

 

Gerelateerd nieuws

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

Minder dan een nanometer dik, sterker en veelzijdiger dan staal

Minder dan een nanometer dik, sterker en veelzijdiger dan staal

Wetenschappers zijn erin geslaagd omstabiele nanovellen te produceren met boor- en waterstofatomen. Dit biedt kansen voor de nano-elektronica en kwantuminformatietechnologie.

Belvorming op elektroden beheersen

Belvorming op elektroden beheersen

Het gebruik van elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof kan een effectieve manier zijn om schone waterstof te produceren, met verdere voordelen als die elektriciteit wordt opgewekt uit hernieuwbare…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 april 2021, online

Hannover Messe

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen.

15 april 2021

Masterclass Cyber security voor industriële automatisering (ICS en OT)

Biedt inzicht in welke gevaren en impact een cyber incident kan hebben op organisaties.

15 april 2021, online

KNAW-webinar: Innovatie versneld door coronacrisis

Medisch-technische onderzoekers laten zien hoe de coronacrisis ontwikkelingen binnen hun vakgebied...

Meer agendapunten »