EO

Hoe drones blijven vliegen als een motor uitvalt (video)

20 januari 2021 om 00:00 uur

Zoals angstige passagiers vaak worden gerustgesteld, kunnen commerciële vliegtuigen gemakkelijk blijven vliegen, zelfs als een van de motoren stopt met werken. Maar voor quadcopters is het uitvallen van een motor een groter probleem. Met slechts drie werkende rotoren verliest de drone zijn stabiliteit en crasht hij onvermijdelijk, tenzij een noodbesturingsstrategie wordt ingezet.


Onderzoekers van de universiteiten van Zürich en Delft hebben nu een oplossing voor dit probleem gevonden: ze laten zien dat informatie van boordcamera's kan worden gebruikt om de drone te stabiliseren en autonoom te laten vliegen nadat een rotor plotseling het begeeft.

 

Draaien als een ballerina

"Als een rotor het begeeft, begint de drone op zichzelf te draaien als een ballerina", zegt Davide Scaramuzza (UZH). "Deze roterende beweging met hoge snelheid zorgt ervoor dat standaardcontrollers uitvallen, tenzij de drone toegang heeft tot zeer nauwkeurige positiemetingen." Met andere woorden, zodra hij begint te draaien, kan de drone zijn positie in de ruimte niet meer inschatten, waardoor hij uiteindelijk crasht.

 

Een manier om dit probleem op te lossen, is door de drone via GPS een referentiepositie te geven. Maar er zijn veel plaatsen waar gps-signalen niet beschikbaar zijn. In hun onderzoek hebben de onderzoekers dit probleem voor het eerst opgelost zonder op GPS te vertrouwen, in plaats daarvan met behulp van visuele informatie van verschillende soorten ingebouwde camera's.

 

Eventcamera's werken goed bij weinig licht

De onderzoekers rustten hun quadcopters uit met twee soorten camera's: standaardcamera's, die meerdere keren per seconde beelden opnemen met een vaste snelheid, en eventcamera's, die zijn gebaseerd op onafhankelijke pixels die alleen worden geactiveerd wanneer ze een verandering in het licht detecteren dat bereikt hen.

 

Het onderzoeksteam ontwikkelde algoritmen die informatie van de twee sensoren combineren en gebruiken om de positie van de quadrotor ten opzichte van zijn omgeving te volgen. Hierdoor kan de boordcomputer de drone besturen terwijl hij vliegt - en draait - met slechts drie rotoren. De onderzoekers ontdekten dat beide typen camera's goed presteren onder normale lichtomstandigheden. "Wanneer de verlichting echter afneemt, beginnen standaardcamera's bewegingsonscherpte te ervaren die uiteindelijk de drone desoriënteert en crasht, terwijl eventcamera's ook goed werken bij zeer weinig licht", zegt eerste auteur Sihao Sun.

 

 

Gerelateerd nieuws

Toadi lanceert eerste officiële autonome tuinrobot

In vier jaar ontwikkeling naar een autonome tuinrobot

Toadi is een autonome robot die overdag je gras maait en 's nachts je eigendom bewaakt. Na 4 jaar ontwikkeling is Toadi klaar en bereidt zijn Belgische moeder zich voor om de maairobot half maart officieel te…

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen:

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen: "Technologie is de oplossing voor onderhoud van Nederlandse infrastructuur"

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft een online werkbezoek gebracht aan het gemaal in IJmuiden en het gemaal- en sluizencomplex in Eefde. Rijkswaterstaat en de technologische…

Hittebeheersing in fusiereactoren

Hittebeheersing in fusiereactoren

Midden in een fusiereactor is het onwaarschijnlijk heet. Waterstof dat uit dit binnenste ontsnapt, moet op weg naar de wand worden afgekoeld, anders smelt de reactorwand. Differ-onderzoekers ontwikkelden met het EPFL…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 maart 2021

Webinar: 10 keer klaar voor Industrie 4.0

Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...

10 maart 2021

Webinar: 5G and the Future of Business

A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.

23 maart 2021, online

Industrial Ethernet

Kennisdagen over de actuele ontwikkelingen op het gebied van industriële communicatie.

Meer agendapunten »