EO

Gaat SSAB de IJmuidense Hoogovens vergroenen?

18 november 2020 om 15:18 uur

Tata Steel is in gesprek met SSAB over de mogelijke overname van de Nederlandse activiteiten, waaronder de staalfabriek in IJmuiden. De bewoners rond de voormalige Hoogovens tonen zich verheugd, omdat de Zweden bekend staan om hun groene manier van staal maken.


In de SSAB-fabriek vlakbij Stockholm worden proeven gedaan met het maken van staal op basis van waterstof. "Deze manier van staal maken is ook voor deze regio de beste oplossing. Het kan dus positief uitpakken", zegt Linda Valent van Dorpsraad Wijk aan Zee tegen NH-nieuws.

 

Ook de vakbonden tonen zich voorzichtig positief. FNV-bestuurder Roel Berghuis zei in een eerste reactie: "SSAB staat bekend als een gezond, innovatief bedrijf dat graag wil vergroenen. Vergroenen en innoveren is precies ook wat IJmuiden nodig heeft."

 

De aankondiging komt precies op het moment dat de provincie Noord-Holland, de gemeentes in de IJmond en Tata Steel zelf afspraken hebben gemaakt over de verduurzaming van het productieproces en het vergroten van de transparantie van de gezondheidseffecten. Het Programma Tata Steel 2020-2050 bestaat uit een pakket van bestaande en nieuwe maatregelen, zowel voor de korte (periode 2020-2022) als voor de lange(re) termijn (2050).

 

Het programma in een notendop: meer en intensiever toezicht, aangescherpte vergunningen, continu onderzoek naar de gezondheid en de leefomgeving, betere communicatie met de omwonenden en samenwerking tussen de verschillende overheden. En op de langere termijn de transitie naar een innovatieve en duurzame staalproductie.

 

Gedeputeerde Jeroen Olthof: "Tata Steel is een grote en belangrijke werkgever. In de IJmond is plaats voor Tata Steel, wel moeten de nadelige gevolgen voor de gezondheid en de leefomgeving zoveel mogelijk verminderd worden. Daar moeten alle partijen, Tata Steel voorop, voor aan de bak. Met dit plan laten de overheden zien hoe wij daarin gezamenlijk onze rol pakken, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid."

 

 Programma Tata Steel 2020 - 2050 Samenwerken aan een gezondere en veilige IJmond.

 

Gerelateerd nieuws

TU/D Solar Team bouwt waterstofboot

TU/D Solar Team gelooft meer in waterstof dan in zon

Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met zijn boten op zonne-energie. Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op…

Antennes voor 5G

Antennes voor 5 en 6G (video)

Teun van den Biggelaar van de TU/e heeft een antennesysteem ontwikkeld voor ultrasnelle 5G-netwerken. Hij is er cum laude mee gepromoveerd.

Damen voltooit herbouw onderzoeksschip OceanXplorer

Onderzoeksschip OceanXplorer laat landrotten live meegenieten

Damen Shiprepair Rotterdam heeft de verbouwing afgerond van het onderzoeksschip OceanXplorer. Uitgerust met een reeks sonar-arrays, bemande onderzeeërs, een ROV en AUV, kan OceanXplorer nu de diepten van de oceanen…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 december 2020, online

Medische elektronica event

De focus van dit event ligt op de ontwikkeling (+ voorwaarden/regelgeving) en productie van medische...

8 december 2020, München

automatica

Vakbeurs over automatisering en robotica

10 december 2020, 10, 11 en 14 december 2020

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »