EO

Stuurt AI de Mayflower veilig de oceaan over? (video)

21 september 2020 om 11:50 uur

In 1620 bracht kapitein Christopher Jones de eerste Britse kolonisten van Plymouth (Engeland) naar Amerika met zeilschip de Mayflower. Vorige week dinsdag werd haar 21e eeuwse autonome zusterschip gedoopt. Aangedreven door AI en zonne-energie kan het Mayflower Autonomous Ship lange tijd op zee doorbrengen met het verzamelen van gegevens over de oceaan. Na enkele proefvaarten vanuit Plymouth (Engeland) is het de bedoeling dat ze in het voorjaar van 2021 zelfstandig oversteekt naar Plymouth, Amerika.


De moderne Mayflower beschikt over een drievoudige romp met een enkele centrale toren om de radar, camera's en gps-antennes boven water te houden. Ze heeft een aluminium composiet behuizing. Het 49 voet lange schip heeft een maximum snelheid van ongeveer 10 knopen. In principe wordt alle elektriciteit geleverd door een met zonne-energie gevoede batterij, maar er zijn reservedieselgeneratoren. De ‘kapitein' wordt aangedreven door cloudbased artificiële intelligentie. En er zijn geen mensen aan boord.


Dit project biedt de kans om de levensvatbaarheid van autonoom vervoer aan te tonen. Het wordt geleid door de maritieme onderzoeksorganisatie Promare en ondersteund door IBM en een wereldwijd consortium van partners.

 

Mayflower 

Eigenschappen van de AI-kapitein:

  • Test de nieuwste AI- en edge-computing-technologieën in een extreme omgeving.
  • Bedacht en ontworpen door software-engineers in Europa en Noord-Amerika. Afkomstig van twee van 's werelds krachtigste AI-supercomputers, de Summit- en Sierra-systemen van het Amerikaanse Department of Energy. Bevat computer-vision-technologie die doorgaans wordt gebruikt in industriële toepassingen.
  • Draait op IBM's edge-computersystemen die synchroniseren met de IBM Cloud wanneer connectiviteit beschikbaar is, maar lokaal worden aangedreven door verschillende ingebouwde NVIDIA Jetson AGX Xavier edge-apparaten. Red Hat Enterprise Linux-besturingssysteem. Verbeterd door machine learning.
    Heeft twee jaar machine learning achter de rug op de IBM Power Systems AC922-server met IBM Power9 CPU's en NVidia V100 Tensor Core GPU's. Is getraind met 1 miljoen nautische afbeeldingen en geprogrammeerd om te voldoen aan de officiële voorschriften voor wereldwijde aanvaringen en veiligheidsconventies.
  • Beschikt over computernetwerk inclusief virtuele stuurman om het schip te laten manouvreren en een virtuele dokter om noodlijdende systemen te omzeilen of te repareren - meestal door opnieuw op te starten.
  • Heeft een vaste koers en snelheid; de virtuele bemanning grijpt in via een ingebouwd netwerk. Communiceert met andere schepen en entiteiten via satelliet en gebruikt IBM edge computing-oplossingen om beslissingen te nemen op de open oceaan, zelfs als de gegevens niet voor verwerking naar de kust kunnen worden teruggestuurd.
  • Maakt gebruik van IBM PowerAI Vision en Jetson-aangedreven edge computing-systemen om rond schepen, boeien en andere gevaren op de oceaan te navigeren. Beschikt over Sonar-dieptemeter, sensoren, elektronische zeekaarten, GPS, camera's, lidar, radar, meteorologische modellen van The Weather Company. Kan ongevallen op zee wellicht verminderen door menselijke fouten te elimineren.
  • Heeft een IBM Operational Decision Manager, aangepast voor maritiem gebruik. Complexe algoritmen en beslissingsbomen wegen voorschriften en protocollen af tegen het huidige en voorspelde weer en de toestand van de zee, de bedrijfsstatus van het vaartuig, obstakels en gevaren. Bepaalt de beste manier van handelen om aanvaringen of letsel aan vaartuigen en andere zeelieden te voorkomen. Assimileert resultaten en leert voortdurend, om toekomstige beslissingen te sturen.
  • Beschikt over onderzoekpods met apparatuur om water te bemonsteren voor microplastics, walvis- en dolfijngeluiden te detecteren en te bestuderen, de zeespiegel in kaart te brengen.

 

In samenwerking met menselijke oceanografen en andere autonome schepen, biedt de nieuwe Mayflower een flexibele en, naar men hoopt, kosteneffectieve optie voor onderzoek naar kwesties als de opwarming van de aarde, vervuiling door oceaanplastic en het behoud van zeezoogdieren. Het zelfvarende schip zal nieuwe kansen creëren voor langeafstandsonderzoek op zee. Maar het kan ook leiden tot een nieuw tijdperk van transoceanische scheepvaart, waarin autonome schepen, voornamelijk aangedreven door hernieuwbare energie, de kosten en menselijke en milieurisico's van de wereldhandel over zee kunnen verminderen.

 

Gerelateerd nieuws

Solar Impulse Foundation van Bertrand Piccard maakt meer dan 1000 winstgevende oplossingen klaar om klimaatverandering tegen te gaan

1000 winstgevende oplossingen voor klimaatverandering

Een waterpomp die geen elektriciteit vraagt, een standaardstekker en -stopcontact voor gelijkstroomtoestellen die CAPEX / OPEX en verzekeringskosten verlaagt en het milieu spaart ; en een technologie om snel en goedkoop…

Bijzondere roltrap

Uniek: een roltrap met twee bordessen voor buitenentree WTC Rotterdam (video)

World Trade Center Rotterdam heeft de Nederlandse primeur voor roltrappen in de buitenlucht die het bordes volgen en dus zowel diagonaal als horizontaal verplaatsen.

Coronatests nu zelf te maken van koffiecups

Coronatests nu zelf te maken van koffiecups

Van een koffiecup kun je zelf een goedkoop en duurzaam Covid-19-testapparaatje te maken. Dat is uitgedokterd door Vittorio Saggiomo, assistent-professor in de BioNanoTechnology-groep (BioNT) van Wageningen University …

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

20 mei 2021

De elektrische installatie: meten en beheersen

Online seminar door Hyteps

Meer agendapunten »