EO

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

31 mei 2020 om 12:15 uur

Sandvik Coromant heeft een 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot 200 kunststof gelaatsmaskers geprint kunnen worden in de tijd die traditionele methoden nodig hebben om er één te printen. Door gestapelde modelgegevens te gebruiken, kan de techniek de 3D-printproductie drastisch verhogen. Het bedrijf publiceert de data belangeloos in de strijd tegen het Corona-virus.


Diverse bedrijven produceren reeds 3D-geprinte gelaatsschermen. Dit gaat echter langzaam, omdat 3D-printers meestal één CAD-bestand tegelijkertijd printen. Om dit probleem op te lossen, hebben ingenieurs van Sandvik's afdeling persgereedschap een nieuw modelleringsproces ontworpen waarmee machines een stapel gelaatsschermen herkennen als één massief CAD-bestand.

 

Door het dupliceren van de 3D-afbeeldingsdata van een enkel gelaatsscherm, kunnen de ingenieurs meerdere schermen op elkaar stapelen. Dankzij het gebruik van een dubbele extruder, kan de 3D-printer vervolgens worden geïnstrueerd om een steunconstructie te maken tussen elke twee producten - in wezen een dunne streng kunststof. Deze steun wordt geprint van een materiaal dat in water oplosbaar is, waardoor kunnen de schermen na het printen gemakkelijk van elkaar kunnen worden losgemaakt.

 

De afdeling kan nu 42 kunststof gelaatsschermen per 3D-printer produceren bij elke productiebatch - een proces dat voorheen 48 uren in beslag nam voor het produceren van slechts één gelaatsscherm. Grote 3D-printers zouden met dezelfde techniek tot 200 gelaatsschermen kunnen printen in één enkele productiebatch.

Sandvik Coromant hoopt dat deze techniek wordt overgenomen door andere bedrijven. Het bedrijf heeft al de benodigde 3D-modelgegevens gedeeld met Protech, de Nordic leverancier van 3D-printers van Stratasys. Een distributeur van 3D-printers voor de hobbymarkt heeft de data eveneens gedeeld met zijn netwerk.

 

De afdeling persgereedschap van Sandvik Coromant zelf heeft alle niet essentiële productie onderbroken voor zijn 3D-printers, waardoor 75% van de printcapaciteit nu wordt besteed aan de productie van gelaatsschermen.

 

Neem voor begeleiding voor de inzet van de 3D-modelleringstechniek contact op met Christian Dingfors, productie-ingenieur bij Sandvik Coromant via christian.dingfors@sandvik.com .

 

Gerelateerd nieuws

UvA benoemt hoogleraar Human Factors in the Internet of Things

UvA benoemt hoogleraar Human Factors in the Internet of Things

Het IoT regelt alles zelf. Toch? Of blijft de mens een belangrijke spil? De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft iemand benoemd die hierover moet…

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Keith Klein heeft de Kooy Prijs gewonnen met zijn afstudeerscriptie over 3D-snelheidsbepaling van onbemande vliegtuigen met behulp van radargegevens: ‘Estimating 3D motion from radar data: Exploiting an…

ABN Amro: 'Aantal cyberaanvallen stijgt explosief; risicobewustzijn bedrijven daalt '

ABN Amro: 'Aantal cyberaanvallen stijgt explosief; risicobewustzijn bedrijven daalt '

Hoewel tijdens de coronacrisis sprake was van een explosieve toename van het aantal cyberaanvallen, schatten bedrijven het risico op cybercriminaliteit veel lager in dan vóór de crisis. Dat melden ABN Amro en MWM2, die…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

15 juni 2021

Webinar: Hoe data inzichtelijk te maken en te gebruiken via Cloud-toepassingen

Gericht op het inzichtelijk en bruikbaar maken van machine- en procedata

17 juni 2021

Schneider Electric Webinar: Cloud-oplossingen voor industriële processen

Gericht op op het hoe en waarom van Cloud-oplossingen

Meer agendapunten »