EO

Slimme modelleertechniek: 200 gelaatsschermen in de tijd van 1

31 mei 2020 om 12:15 uur

Sandvik Coromant heeft een 3D-modelleringstechniek ontwikkeld waarmee tot 200 kunststof gelaatsmaskers geprint kunnen worden in de tijd die traditionele methoden nodig hebben om er één te printen. Door gestapelde modelgegevens te gebruiken, kan de techniek de 3D-printproductie drastisch verhogen. Het bedrijf publiceert de data belangeloos in de strijd tegen het Corona-virus.


Diverse bedrijven produceren reeds 3D-geprinte gelaatsschermen. Dit gaat echter langzaam, omdat 3D-printers meestal één CAD-bestand tegelijkertijd printen. Om dit probleem op te lossen, hebben ingenieurs van Sandvik's afdeling persgereedschap een nieuw modelleringsproces ontworpen waarmee machines een stapel gelaatsschermen herkennen als één massief CAD-bestand.

 

Door het dupliceren van de 3D-afbeeldingsdata van een enkel gelaatsscherm, kunnen de ingenieurs meerdere schermen op elkaar stapelen. Dankzij het gebruik van een dubbele extruder, kan de 3D-printer vervolgens worden geïnstrueerd om een steunconstructie te maken tussen elke twee producten - in wezen een dunne streng kunststof. Deze steun wordt geprint van een materiaal dat in water oplosbaar is, waardoor kunnen de schermen na het printen gemakkelijk van elkaar kunnen worden losgemaakt.

 

De afdeling kan nu 42 kunststof gelaatsschermen per 3D-printer produceren bij elke productiebatch - een proces dat voorheen 48 uren in beslag nam voor het produceren van slechts één gelaatsscherm. Grote 3D-printers zouden met dezelfde techniek tot 200 gelaatsschermen kunnen printen in één enkele productiebatch.

Sandvik Coromant hoopt dat deze techniek wordt overgenomen door andere bedrijven. Het bedrijf heeft al de benodigde 3D-modelgegevens gedeeld met Protech, de Nordic leverancier van 3D-printers van Stratasys. Een distributeur van 3D-printers voor de hobbymarkt heeft de data eveneens gedeeld met zijn netwerk.

 

De afdeling persgereedschap van Sandvik Coromant zelf heeft alle niet essentiële productie onderbroken voor zijn 3D-printers, waardoor 75% van de printcapaciteit nu wordt besteed aan de productie van gelaatsschermen.

 

Neem voor begeleiding voor de inzet van de 3D-modelleringstechniek contact op met Christian Dingfors, productie-ingenieur bij Sandvik Coromant via christian.dingfors@sandvik.com .

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Nieuwe scanmethode keert objecten razendsnel binnenstebuiten

Live meekijken met een CT-scan in plaats van achteraf de beelden pas te analyseren. Als het aan de Leidse wiskundige Jan-Willem Buurlage ligt, is dat binnenkort realiteit. Hij ontwikkelt methodes om de algoritmes achter…

Deep drone acrobatiek

Deep drone acrobatiek (video)

Een aan de Universiteit van Zürich ontwikkeld navigatiealgoritme stelt drones in staat uitdagende acrobatische manoeuvres te leren. Autonome quadcopters kunnen met simulaties worden getraind om hun snelheid,…

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad volledig in kaart

Primeur: grondradar brengt ondergrondse Romeinse stad in kaart

Archeologen uit Gent en Cambridge zijn er voor het eerst in geslaagd om met behulp van een geavanceerde grondradar (GPR) een complete kaart te maken van een ondergrondse stad. De techniek zorgt voor een doorbraak in het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe kleine transponderschakelaar CTM

De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat....

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

14 juli 2020, online

Hannover Messe Digital Days

Een digitaal overzicht van actuele ontwikkelingen op het gebied van industrie, energie en logistiek en...

11 augustus 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

11, 12 , 18, 19 augustus 2020

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »