Nauwkeurig wegen op volle zee

Penko heeft in samenwerking met VCU TCD BV (Vissers Coöperatie Urk) een systeem ontwikkeld om ook op volle zee exact te kunnen wegen. Ondanks de continue bewegingen van het schip, kan het gewicht van de vis – per krat – nauwkeurig worden bepaald wordt.

Deining betekent niet alleen dat de weger op en neer gaat, dus afwisselend versnellingen en vertragingen ondergaat, maar tegelijkertijd ook om twee assen draait. Deze combinatie van factoren wordt automatisch gecompenseerd en bovendien past het systeem zich aan bij eventuele verschillen in de zwaartekracht. Schepen blijven tenslotte als het goed is niet op dezelfde plaats.

Uiteraard waren er slimmigheidjes nodig om dit doel te bereiken. Die worden door internationale octrooien/patenten beschermd. Het systeem is voldoende nauwkeurig om nawegen op de visafslag overbodig te maken. Het weegsysteem beschikt namelijk over een toelatingscertificaat conform de geldende EU-richtlijn voor niet-automatische weeginstrumenten. De nauwkeurigheid is zodanig, dat automatische verwerking van de vangst binnen bereik komt. Het ontwerp is zeewaterbestendig, dus zoveel mogelijk in rvs. Dat geldt ook voor de hermetisch gesloten krachtopnemers (IP68/IP69K).