Amerikaan publiceert blauwdrukken van kernreactors

Een ondernemer in Silicon Valley geeft open-source ontwerpen vrij voor een kleinschalige kernreactor. “Iedereen kan er een bouwen, in twee jaar tijd, voor slechts 300 miljoen dollar.”

Bret Kugelmass is ervan overtuigd dat kernenergie hét antwoord is op het energievraagstuk. Om zijn visie vooruit te helpen, lanceerde zijn non-profit onderzoeksorganisatie Energy Impact Center (EIC) onlangs het Open100-project, waarin de open-source blauwdrukken worden gepubliceerd voor het ontwerp, de bouw en de financiering van een kernreactor van 100 megawatt.

"Open100 zal de manier waarop we kerncentrales inzetten radicaal veranderen, en biedt een aanzienlijk minder dure en minder gecompliceerde oplossing", zegt hij in een persverklaring.

Kugelmass meent dat niet de veiligheid, maar de kosten de werkelijke hindernis vormen voor het wijdverbreide gebruik van kernreactoren en dat dat komt omdat we ons hebben gericht op grote, te gecompliceerde systemen. Zijn oplossing is om terug te gaan naar waterdrukreactoren uit de vorige eeuw, en hun kosten nog verder te verlagen door standaardisatie en een focus op snelle constructie.

Momenteel bestaan de blauwdrukken nog slechts uit eenvoudige 3D-omhulsels van componenten zoals reactorvaten en turbines, zonder enig detail over hoe ze werken. De organisatie zegt echter dat de komende maanden meer gedetailleerde modellen zullen worden vrijgegeven.