EO

Rusland onthult Laika, zijn volgende generatie nucleaire aanvalsonderzeeër

26 februari 2020 om 14:23 uur

Rusland werkt aan een nieuw type kernonderzeeërs. De Laika, vernoemd naar een Siberisch sneeuwhondenras, is Moskou’s eerste nieuwe nucleaire aanvalsonderzeeër in bijna 50 jaar.


De Russische Federatie heeft een van de grootste onderzeeërvloten ter wereld, met daarin nucleaire en conventionele aanvalsonderzeeërs, exemplaren met geleide antischeepsraketten bewapend met kruisraketten en ballistische atoomonderzeeboten bewapend met langeafstands-kernwapens. Veel van deze schepen zijn tientallen jaren oud en moeten worden vervangen. De 16 aanvalsonderzeeërs op kernenergie werden bijvoorbeeld bijna allemaal gebouwd in de Koude Oorlog. Pas recent hebben de onderzeetroepen nieuwe schepen gekregen, waaronder de nieuwe ballistische raketonderzeeërs van het type Borei en geleide raketonderzeeërs van het type Yasen. De Laika is het derde nieuwe type dat sinds de Koude Oorlog in productie gaat. Hij zal de types Akula en Severodvinsk vervangen.

 

Het model heeft een vrij conventionele lay-out die herinnert aan zowel deze Akula als Severodvinsk. Hij wordt dubbelwandig, krijgt een kingemonteerde sonar. Ook wijzen de flankerende torpedobuizen schuin naar buiten. Dit heeft waarschijnlijk nog te maken met de vorm van de kop die Severodvinsk vroeger had.

 

Torpedobuizen

De torpedobuizen bevinden zich boven de sonar, net als op de Akula. Dit heeft enkele voordelen, waardoor de torpedo's sneller kunnen worden afgeschoten en de torpedoruimte wordt vereenvoudigd.

De buizen zelf worden waarschijnlijk allemaal 533 mm (21″), omdat er al jaren niet is geïnvesteerd in het grotere bereik van 650 mm wapens. Het zijn er waarschijnlijk acht, plus externe buizen voor tegenmaatregelen.

 

Verticaal lanceringsysteem

Nieuw is het verticale lanceringssysteem voor kruisraketten. Dit zal waarschijnlijk enige overeenkomst vertonen met die op de verbeterde boten van de Severodvinsk-klasse. Kenners verwachten mogelijk slechts vier silo's en dus maximaal 16 raketten.

 

Ouderwetse aandrijving

Opvallend is dat Laika geen pompjetaandrijving heeft. Pompjets zijn over het algemeen stiller en dus heimelijker, vooral bij hogere snelheden. De gebogen is eigenlijk een beetje ouderwets. Groot-Brittannië, en vervolgens de VS en Frankrijk, maakten jaren geleden al standaard pompjets. En Rusland heeft wel pompjets op sommige van zijn nieuwste boten. De beste verklaring waarom Laika ze niet krijgt, zit in het ontwerpbureau. Van ded twee breau's die in Rusland onderzeeërs ontwerpen, heeft Rubin de pompjettechnologie. En de Laika komt van Malachiet.

 

Reacties (1)

Verwijst Laika niet naar:
Laika (Russisch: Лайка) was een Russische hond en het eerste wezen dat levend rond de aarde cirkelde.
De naam Laika betekent letterlijk "blaffer" en is de naam van enkele jachthondenrassen.
Zie wikipedia maar mij staat het nog bij van de spacerace.
Rinus, 12 maart 2020 16:27
 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Nieuwe MBD-usergroup gaat ‘maak’ ondersteunen

Model Based Definition is de volgende halte in een geconsolideerde commodity CAD-markt. Want nu iedereen eindelijk van 2D op 3D is gezet, moet het nu ook 3D blijven. Waarom slaan legio constructeurs na zorgvuldig…

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

FME en GMV vragen aandacht Tweede Kamer voor gevolgen Coronavirus

Op donderdag 26 maart is er weer een Kamerdebat over het Coronavirus en de te treffen maatregelen. Zowel FME als GMV, de organisatie voor machinebouwers voor de voedselproducerende sector, hebben brieven ingediend waarin…

Grafiet nanoplaatjes op medische apparaten doden bacteriën en voorkomen infecties

Grafiet nanoplaatjes op medische apparaten doden bacteriën en voorkomen infecties

In plastic medische oppervlakken geïntegreerde grafiet-nanoplaatjes kunnen infecties voorkomen, waarbij 99,99 procent van de bacteriën die zich proberen te hechten wordt gedood - een goedkope en haalbare potentiële…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 april 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

9 en 16 april 2020 (avond) 1 dag of 2 avonden 09.00-16.00 uur incl. lunch of 17.00-21.30 uur incl....

16 april 2020, Online

The Things Conference

Online conferentie over het netwerk der dingen, LoRaWAN .

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

Meer agendapunten »