EO

Duits-Nederlands haalbaarheidsonderzoek transnationale waterstofeconomie

31 januari 2020 om 14:40 uur

Nederland, Duitsland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan een haalbaarheidsonderzoek doen naar een transnationale groene waterstofeconomie. Alle 3 partijen wijzen hiervoor een onderzoeksinstelling aan. Dit maakten ze op 29 januari bekend tijdens de Combined Energy Conference 2020.


De gezamenlijke studie met de naam Project HY3 gaat over een grensoverschrijdende waardeketen voor groene waterstof. Deze strekt zich uit van de Noordzee tot aan industriële clusters in het grensgebied van Duitsland en Nederland. Nederland en Noordrijn-Westfalen werken nauw samen aan de verduurzaming van de energie- en industriesector. Beide partijen stimuleren grensoverschrijdende samenwerking tussen bedrijven en kennisorganisaties uit beide landen om klimaatdoelstellingen kracht bij te zetten.

 

Unieke positie voor groene waterstof

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK): "Noordrijn-Westfalen is als industriële ruggengraat van Duitsland een belangrijke partner voor Nederland voor het bereiken van de klimaatdoelstellingen en het creëren van economische kansen in de transitie naar klimaatneutraliteit. Onze regio is bovendien uniek gepositioneerd voor groene waterstof: we beschikken al over grensoverschrijdende infrastructuur, logistieke routes en onderzoeksinstituten. Met de verwachte groei van windenergie op zee en de groeiende vraag naar groene waterstof in de industrie, zijn alle voorwaarden aanwezig om een voorloper te worden in de transitie naar een duurzame economie."

 

Combined Energy Conference 2020

Het thema van de derde editie van de Combined Energy Conference is CO2-reductie in de energie- en industriesector. De conferentie is bedoeld om de relaties tussen de deelnemende partijen te versterken en samenwerkingsprojecten tot stand te brengen. Workshops werden gegeven op het gebied van waterstof, CO2-reductie in de industrie en hernieuwbare energie. Onder de 350 deelnemers zijn vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, kennisinstellingen, brancheorganisaties en de overheid uit Nederland en Noordrijn-Westfalen.

 

Reacties (1)

Waterstof is niet "groen": het is slechts een energiedrager. En bovendien een erg inefficiente energiedrager: er gaat nogal wat energie verloren in het produceren van waterstof (met electrolise d.m.v. groe stroom) en nog meer als het weer wordt omgezet in electriciteit.
Het is ook erg duur: ten eerste door de verliezen, maar ook omdat de electrolisers erg duur zijn. Het gebruik van "overtollige" groene energie is een misnomer: dat is slecht een paar dagen per jaar. Een dure electroliser zal nooit rendabel worden voor alleen die paar dagen. Het rechtstreeks gebruiken van groene stroom is dus veel rendabeler!

Enige manieren die waarop dit rendabel wordt zijn:
- zonnewarmte rechtstreeks gebruiken om waterstof te maken (woestijgebieden, zeer experimenteel)
- een overschot aan kernenergie (Japan!)
- een (groot!) overschot aan groene electriciteit (voorlopig nog niet)
maarten, 4 februari 2020 18:01
 

Gerelateerd nieuws

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

MIT ‘tunet’ isolatiewaardes met elektriciteit

Onderzoekers aan het MIT hebben een 'elektrische warmteklep' ontworpen, een apparaat dat de thermische geleidbaarheid van materialen naar behoefte kan variëren. Ze slaagden erin om het vermogen van het…

Help zwarte gaten ontdekken in het Lofar Radio Galaxy Zoo-project

Zwarte gaten ontdekken in het Lofar Radio Galaxy Zoo-project

Wetenschappers van Astromn en de universiteit Leiden zoeken hulp om de oorsprong te vinden van honderdduizenden sterrenstelsels die zijn ontdekt door radiotelescoop Lofar.

Zelf higgsdeeltjes jagen? Atlas maakt zijn LHC-metingen openbaar

Zelf higgsdeeltjes jagen? Atlas maakt zijn LHC-metingen openbaar

Wie het wil, kan nu in echte waarnemingen van botsende protonen op zoek gaan naar aanwijzingen voor het higgsdeeltje. De Atlas-detector stelt daartoe voor het eerst echte meetgegevens beschikbaar, alsmede de benodigde…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Semiflexibele printplaten (PCB)

Semiflexibele printplaten bestaan uit gespecialiseerde FR-4-materialen en worden gemaakt volgens een specifieke...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

3 maart 2020, Den Bosch

High Speed and Radio frequency PCBs

Seminar about High Speed and Radio frequency PCBs

4 maart 2020, Veldhoven

RapidPro

Op weg naar de Digitale Productie

10 maart 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

Meer agendapunten »