Start-up XYZ Dynamics werkt aan emissievrije stadslogistiek

57 gemeenten en provincies in Nederland streven ernaar om tegen 2025 emissievrij te worden bevoorraad. De volledig elektrische Light Commercial Vehicles (LCV’s, bijvoorbeeld bestelbusjes) die nu beschikbaar zijn, voldoen niet aan de behoeften met betrekking tot bereik, laadvermogen en prijs. Start-up XYZ Dynamics heeft een oplossing.

XYZ Dynamics’ AxLectric is een retrofit add-on elektrische aandrijving voor LCVs. Door de elektrische aandrijflijn op lichte bedrijfsvoertuigen te monteren, creëert de eigenaar een hybride aandrijflijn bestaande uit een conventionele en een elektrische aandrijflijn. Afhankelijk van waar het voertuig zich bevindt, wordt de gewenste aandrijflijn gekozen.


XYZ Dynamics
is een jong bedrijf met een ‘just do it’ mentaliteit en heeft daardoor nog niet alle vervolgstappen volledig uitgedacht. TNO ondersteunt XYZ Dynamics in dit traject. Ook stelt de organisatie zijn R&D en labs beschikbaar.

Batterij-onderzoek

Op dit moment werken TNO’s Scientist Integrator Erik Hoedemaekers en Annekoos Schaap van XYZ Dynamics aan een batterij-onderzoek om zo de ideale batterij samenstelling en configuratie te vinden voor de AxLectric serieproductie. Hierbij worden verschillende batterijcellen gemodelleerd en getest voor gespecificeerde ontwerpeisen die van belang zijn voor de implementatie in LCVs. De bevindingen van het onderzoek worden begin 2020 gerapporteerd.