EO

Ontwerpstrategie circulaire installaties

20 november 2019 om 07:38 uur

Esther Gerritsen, voorzitter TVVL Community Circulaire Installaties, presenteert de ontwerpstrategie aan Thomas Rau, architect en de bedenker van het Turntoo-principe dat duurzaam materiaalgebruik economisch aantrekkelijk maakt voor producenten.

De hoeveelheid grondstoffen op onze planeet is eindig. Om te kunnen blijven produceren, moeten we zoveel mogelijk toewerken naar een gesloten systeem waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt (circulaire economie). TVVL Community Circulaire Installaties heeft nu een strategie ontwikkeld voor het ontwerpen van circulaire gebouwinstallaties.


TVVL ontwikkeld zijn strategie aan de hand van 3 ontwikkelsessies. Het eindproduct is een stappenmodel dat experts helpt de juiste vragen te stellen en op zoek te gaan naar oplossingen. "Het stappenmodel is een combinatie van 2 bestaande methoden, vertelt voorzitter Esther Gerritsen van de community. "Eerst het 10 R-model, dat we hebben gereduceerd tot een 4 R-model - Rethink, Reuse, Remanufacture en Recycle, waarmee getoetst kan worden op herkomst van installatieonderdelen. Daarnaast zijn er 8 parameters die de installatie(-onderdelen) beoordelen op toekomstwaarde. Dit zijn herindeelbaarheid, aanpasbaarheid, verbindingsmethodiek, vervangbaarheid, losmaakbaarheid, herkomst, levensduur en onderhoud. Door je bij je keuzes door deze ontwerpstrategie te laten leiden heb je een goede onderbouwing."

 

Turntoo

Tijdens de TVVL Techniekdag op woensdag 13 november werd dit praktisch stappenmodel voor het ontwerpen van een circulaire gebouwinstallatie officieel overhandigd aan keynote spreker Thomas Rau, de bedenker van het Turntoo-principe, waarin de consument geen producten koopt, maar diensten. Als de consument bijvoorbeeld ‘frisse lucht' afneemt in plaats van een ventilatiesysteem, blijft de producent eigenaar van dit systeem, waardoor het voor hem aantrekkelijk wordt om dat zo lang mogelijk probleemloos te laten functioneren. Als het ventilatiesysteem stuk gaat, moet hij namelijk op eigen kosten iemand sturen om het te repareren of vervangen. Bovendien heeft hij er belang bij om onderdelen van zijn product aan het einde van de levensduur te kunnen hergebruiken en dus om het systeem demontabel te maken. Hiermee heeft Rau een model bedacht dat duurzaam materiaalgebruik economisch aantrekkelijk maakt voor producenten.

 

De Community Circulaire Installaties roept de markt nu op de strategie te toetsen in de praktijk. Op donderdag 13 februari 2020 vindt een 4e ontwikkelsessie plaats, waarin ervaringen kunnen worden uitgewisseld en kennis kan worden gedeeld. Deze input wordt vervolgens gebruikt om verder te werken aan een nog betere en gedragen nieuwe versie.

 

Meer informatie

 

Gerelateerd nieuws

Reuzenrad 2.0 (video)

Reuzenrad 2.0 (video)

Ontwerpbureau NorthernLight, ingenieursbureau KCI The Engineers, technologiebedrijf Bosch Rexroth en staalconstructiebedrijf Hillebrand hebben samen een nieuw soort reuzenrad ontworpen.

De haat-liefdeverhouding tussen perovskiet en de zon

De haat-liefdeverhouding tussen perovskiet en de zon

Perovskiet zonnecellen hebben een haat-liefdeverhouding met de zon. Het licht dat ze nodig hebben om elektriciteit op te wekken, doet ook afbreuk aan de kwaliteit van de cellen, waardoor hun efficiëntie en stabiliteit…

Innovatieve overbrenging voor industriële robots

Innovatieve overbrenging voor industriële robots

Promovendus Philipp Eisele van de Technische Universiteit Graz heeft een compacte overbrenging met intelligente sensortechnologie ontwikkeld. De nieuwe overbrenging maakt een tweemaal hogere overbrengingsverhouding…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 augustus 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

27 augustus 2020, Online

Printed Electronics | Diversity in Tech

De Organic and Printed Electronics Association (OE-A) en High Tech Campus Eindhoven brengen technologie...

8 september 2020, Eindhoven

Cyber Event

Gratis Cyber Event voor ondernemers in de hightech- en maakindustrie door Cyber Weerbaarheidscentrum...

Meer agendapunten »