EO

Ontwerpstrategie circulaire installaties

20 november 2019 om 07:38 uur

Esther Gerritsen, voorzitter TVVL Community Circulaire Installaties, presenteert de ontwerpstrategie aan Thomas Rau, architect en de bedenker van het Turntoo-principe dat duurzaam materiaalgebruik economisch aantrekkelijk maakt voor producenten.

De hoeveelheid grondstoffen op onze planeet is eindig. Om te kunnen blijven produceren, moeten we zoveel mogelijk toewerken naar een gesloten systeem waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt (circulaire economie). TVVL Community Circulaire Installaties heeft nu een strategie ontwikkeld voor het ontwerpen van circulaire gebouwinstallaties.


TVVL ontwikkeld zijn strategie aan de hand van 3 ontwikkelsessies. Het eindproduct is een stappenmodel dat experts helpt de juiste vragen te stellen en op zoek te gaan naar oplossingen. "Het stappenmodel is een combinatie van 2 bestaande methoden, vertelt voorzitter Esther Gerritsen van de community. "Eerst het 10 R-model, dat we hebben gereduceerd tot een 4 R-model - Rethink, Reuse, Remanufacture en Recycle, waarmee getoetst kan worden op herkomst van installatieonderdelen. Daarnaast zijn er 8 parameters die de installatie(-onderdelen) beoordelen op toekomstwaarde. Dit zijn herindeelbaarheid, aanpasbaarheid, verbindingsmethodiek, vervangbaarheid, losmaakbaarheid, herkomst, levensduur en onderhoud. Door je bij je keuzes door deze ontwerpstrategie te laten leiden heb je een goede onderbouwing."

 

Turntoo

Tijdens de TVVL Techniekdag op woensdag 13 november werd dit praktisch stappenmodel voor het ontwerpen van een circulaire gebouwinstallatie officieel overhandigd aan keynote spreker Thomas Rau, de bedenker van het Turntoo-principe, waarin de consument geen producten koopt, maar diensten. Als de consument bijvoorbeeld ‘frisse lucht' afneemt in plaats van een ventilatiesysteem, blijft de producent eigenaar van dit systeem, waardoor het voor hem aantrekkelijk wordt om dat zo lang mogelijk probleemloos te laten functioneren. Als het ventilatiesysteem stuk gaat, moet hij namelijk op eigen kosten iemand sturen om het te repareren of vervangen. Bovendien heeft hij er belang bij om onderdelen van zijn product aan het einde van de levensduur te kunnen hergebruiken en dus om het systeem demontabel te maken. Hiermee heeft Rau een model bedacht dat duurzaam materiaalgebruik economisch aantrekkelijk maakt voor producenten.

 

De Community Circulaire Installaties roept de markt nu op de strategie te toetsen in de praktijk. Op donderdag 13 februari 2020 vindt een 4e ontwikkelsessie plaats, waarin ervaringen kunnen worden uitgewisseld en kennis kan worden gedeeld. Deze input wordt vervolgens gebruikt om verder te werken aan een nog betere en gedragen nieuwe versie.

 

Meer informatie

 

Gerelateerd nieuws

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Productie recyclebaar plastic stap dichterbij

Een onlangs ontdekte groep recyclebare plastics lijkt een veelbelovend alternatief voor het moeilijk recyclebare harde plastic. Toch zien we deze zogeheten vitrimeren nog niet in producten toegepast omdat ze lastig te…

Systeem voorspelt persoonlijkheid van autobestuurders

AV kan ruiger rijden dankzij voorspelling persoonlijkheid medeweggebruikers (video)

Een team van MIT en TU Delft heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat autobestuurders classificeert als egoïstisch of altruïstisch. Dit kan niet alleen helpen om zelfrijdende auto’s (AV's) beter te laten navigeren…

Hoe oesters sterke kusten bouwen

Hoe oesters sterke kusten bouwen (video)

Rivierdelta’s wereldwijd worden flink op de proef gesteld door zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering. De komende tien jaar moeten we dan ook inzetten op de verdediging van deze kwetsbare kustzones. De…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 december 2019, Delft

Informatiebijeenkomst over ‘wearable electronics’

Toelichting op de activiteiten van de nieuwe NEN-commissie ‘Wearable Electronics.

16 december 2019, D&F kantoor Breda

Richtlijn Arbeidsmiddelen

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

Meer agendapunten »