Ontwerpstrategie circulaire installaties

De hoeveelheid grondstoffen op onze planeet is eindig. Om te kunnen blijven produceren, moeten we zoveel mogelijk toewerken naar een gesloten systeem waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt (circulaire economie). TVVL Community Circulaire Installaties heeft nu een strategie ontwikkeld voor het ontwerpen van circulaire gebouwinstallaties.

TVVL ontwikkeld zijn strategie aan de hand van 3 ontwikkelsessies. Het eindproduct is een stappenmodel dat experts helpt de juiste vragen te stellen en op zoek te gaan naar oplossingen. "Het stappenmodel is een combinatie van 2 bestaande methoden, vertelt voorzitter Esther Gerritsen van de community. "Eerst het 10 R-model, dat we hebben gereduceerd tot een 4 R-model – Rethink, Reuse, Remanufacture en Recycle, waarmee getoetst kan worden op herkomst van installatieonderdelen. Daarnaast zijn er 8 parameters die de installatie(-onderdelen) beoordelen op toekomstwaarde. Dit zijn herindeelbaarheid, aanpasbaarheid, verbindingsmethodiek, vervangbaarheid, losmaakbaarheid, herkomst, levensduur en onderhoud. Door je bij je keuzes door deze ontwerpstrategie te laten leiden heb je een goede onderbouwing."

Turntoo

Tijdens de TVVL Techniekdag op woensdag 13 november werd dit praktisch stappenmodel voor het ontwerpen van een circulaire gebouwinstallatie officieel overhandigd aan keynote spreker Thomas Rau, de bedenker van het Turntoo-principe, waarin de consument geen producten koopt, maar diensten. Als de consument bijvoorbeeld ‘frisse lucht’ afneemt in plaats van een ventilatiesysteem, blijft de producent eigenaar van dit systeem, waardoor het voor hem aantrekkelijk wordt om dat zo lang mogelijk probleemloos te laten functioneren. Als het ventilatiesysteem stuk gaat, moet hij namelijk op eigen kosten iemand sturen om het te repareren of vervangen. Bovendien heeft hij er belang bij om onderdelen van zijn product aan het einde van de levensduur te kunnen hergebruiken en dus om het systeem demontabel te maken. Hiermee heeft Rau een model bedacht dat duurzaam materiaalgebruik economisch aantrekkelijk maakt voor producenten.

De Community Circulaire Installaties roept de markt nu op de strategie te toetsen in de praktijk. Op donderdag 13 februari 2020 vindt een 4e ontwikkelsessie plaats, waarin ervaringen kunnen worden uitgewisseld en kennis kan worden gedeeld. Deze input wordt vervolgens gebruikt om verder te werken aan een nog betere en gedragen nieuwe versie.

Meer informatie