EO

Zilveren nanodraden voor flexibele apparaten

28 oktober 2019 om 10:57 uur

Transparante geleidende elektroden zijn van belang voor industriële toepassingen zoals zonnecellen, Leds en touchscreens. Deze elektroden zijn echter van nature duur en bros. Het veelbelovende alternatief zijn zilveren nanodraadnetwerken. Eindhovense onderzoekers ontwikkelden betere manieren om ze te produceren en te karakteriseren.


Traditioneel gesproken worden transparante geleidende elektroden gemaakt van dunne film geleidende oxiden die uit zeldzame aardmetalen bestaan. Deze materialen zijn duur. Bovendien zijn de elektroden van nature bros en dus slecht geschikt voor toepassingen in flexibele schermen. Zilveren nanodraadnetwerken hebben een groot potentieel: ze combineren een hoge geleidbaarheid met mechanische flexibiliteit, lage productiekosten en optische transparantie. De eerste apparaten met zilveren nanodraadelektroden zijn al op de markt.


Onderzoekers van Differ hebben een betere manier gevonden om zilveren nanodraden te produceren. Samen met collega's van de TU/e bedachten ze een nieuwe methode om de kwaliteit van deze zilveren netwerken te meten. Promovendi Matteo Parente (Differ) en Niels van Hoof (TU/e) publiceerden hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Advanced Optical Materials.


Zilveren nanodraden worden meestal bereid door de zogenaamde polyolsynthese, een eenvoudig, snel en schaalbaar proces. "Het grootste nadeel van deze synthese is de grote hoeveelheid bijproducten aan het einde van het proces, die nadelig zijn voor de prestaties van de elektroden", zegt Parente. "Wij hebben nu een eenvoudige manier gevonden om de hoeveelheid bijproducten aan het einde van de synthese drastisch te minimaliseren. Hierdoor konden we transparante elektroden van zeer hoge kwaliteit produceren uit zilveren nanodraden."

 

Betere tests

Ook is een betere manier gevonden om de kwaliteit van de draden te meten. Dit wordt normaal gesproken gedaan met een 4-punts sondetechniek. Deze techniek geeft een algemeen overzicht van de eigenschappen van het monster en beschadigt het monster soms. De onderzoekers gebruikten nu 2 contactloze technieken om de metingen te verbeteren: terahertz tijd-domein spectroscopie (THz-TDS) en terahertz near-field microscopie. THz near-field microscopie kan eventuele defecten van deze geleidende netwerken herkennen, zelfs als ze uit een nanodraadreeks bestaan.

 

Goedkope draagbare elektronica

Zilveren nanodraadelektroden maken de goedkope realisatie van draagbare elektronica mogelijk. Parente: "Vanwege hun lage maakkosten en veelzijdigheid kunnen zilveren nanodradennetwerken de productiekosten van elektronische apparaten met transparante elektroden verlagen."

 

Gerelateerd nieuws

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

En kwantumtransistoren maken we van... germanium!

Transistoren op basis van germanium kunnen berekeningen uitvoeren voor de toekomstige kwantumcomputer. Met deze ontdekking van het team van Menno Veldhorst (QuTech) staat de transistor, die sinds zijn uitvinding in de…

Het kruipen van zout beter begrepen

Het kruipen van zout beter begrepen

Als zout water verdampt kan het zout kristalliseren en over grote afstanden ‘kruipen’. Dit effect, dat grote problemen veroorzaakt in bijvoorbeeld elektronica buitenshuis, werd in detail onderzocht door een team van…

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarteflectie in het verkeer

Een auto als een vleermuis: op weg naar sonarreflectie in het verkeer

Sonarsensoren zijn een essentieel onderdeel van robots en zelfrijdende auto’s, maar ze hebben hun beperkingen. Zo zijn de metingen niet altijd even betrouwbaar. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

28 januari 2020, Den Bosch

Productie Proces Automatisering event

Het Productie Proces Automatisering event richt zich op de productie- en procesindustrie, machinebouwers,...

28 januari 2020, D&F kantoor Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

28 jan, 04 feb, 18 feb, 03 mrt, 10 mrt en 24 mrt 2020 Examen: 31 maart 2020

30 januari 2020, Amsterdam

The Things Conference

Join The Things Conference to speed up your LoRaWAN development process.

Meer agendapunten »