Onafhankelijk kwaliteitsprogramma voor grafeen van start

Het Graphene Flagship heeft een kwaliteitsprogramma gelanceerd voor grafeen en aanverwante materialen. Het doel is om een snellere overgang van grafeenproducten naar de markt mogelijk te maken. De service is gratis beschikbaar voor de partners van het Graphene Flagship en – tegen een marktprijs – voor klanten buiten het project.

Momenteel worden er veel verschillende processen gebruikt om een grafeen of aanverwant materiaal te beoordelen, waardoor het voor ontwikkelaars ingewikkeld is om hun producten te benchmarken en te verbeteren, en voor de industrie om met vertrouwen het juiste te kiezen.

De nieuwe Graphene Validation-service beoordeelt monsters van grafeen en aanverwante materialen met behulp van erkende nationale meetinstituten en faciliteiten die wereldwijd bekend staan om hun kwaliteit, onafhankelijkheid, integriteit en onpartijdigheid. Om een zo breed mogelijk scala aan metingen te bieden, bestaat de validatiedienst uit 3 laboratoria in 3 landen, namelijk het Nationaal Fysisch Laboratorium (VK), de Universidad de Zaragoza (ES) en Laboratoire National de Métrologie et d’Essais (FR). Het biedt een scala aan metingen van structurele, mechanische, optische, thermische, elektrische, magnetische, en chemische eigenschappen, en de levenscyclus van bulkcomposieten; allemaal op een onafhankelijke en onpartijdige manier.

Uitbestede kwaliteitscontrole

"Validatie gaat over het leveren van bewijsstukken met een gedefinieerde standaardprocedure en interne processen. Hiermee hopen we een hoger niveau van vertrouwen te bieden in de grafeenindustrie, "zegt Alexander Tzalenchuk, Fellow van National Physical Laboratory. "Dit niveau van materiaalkarakterisering kan voor kleine bedrijven onbetaalbaar zijn en met onze service willen we deze uitgebreide testen op een betaalbaar niveau aanbieden. Deze service kan worden gezien als uitbestede kwaliteitscontrole die het eenvoudige doel heeft om materialen, apparaten en systemen sneller op de markt te brengen."

"De service zelf werd aanvankelijk ontwikkeld met behulp van grafeencomposietmaterialen, waar al standaarden bestaan", zegt Tzalenchuk. "We ontwikkelen de service momenteel verder om grafeen en aanverwante materialen als poeder, inkt, suspensie en coatings te dekken. Naarmate de Technology Readiness Level (TRL) van het Graphene Flagship toeneemt, zal het aanbod van de validatieservice verfijnder worden. Nu richten we ons op het valideren van materialen, maar in de toekomst kan dit worden uitgebreid tot apparaten en systemen. "

Monsters indienen

Geïnteresseerden kunnen monsters indienen. De organisaties kiezen dan de beste van de momenteel 84 beschikbare technieken om het monster mee te beoordelen.