EO

Marathonrecord dankzij omgekeerde V-formatie

14 oktober 2019 om 14:33 uur

Tijdens de recordpoging (r) werd de omgekeerde V uit de windtunnel in de praktijk werd gebracht. Kipchoge loopt direct achter de hazen, met achter hem nog 3 man (het gele poppetje in de linkerfoto, de man in het wit rechts). Foto links: Bart van Overbeeke

De Keniaanse atleet Eliud Kipchoge heeft zaterdag als eerste persoon ooit een marathon voltooid binnen twee uur. De Olympisch kampioen en wereldrecordhouder liet de klok stoppen na 1 uur, 59 minuten en 40 seconden. De recordpoging werd gedaan onder zo optimaal mogelijke omstandigheden. Eén onderdeel hiervan was de bijzondere opstelling van lopers die Kipchoge omringden om de luchtweerstand maximaal te verlagen. Deze formatie kwam mede tot stand dankzij windtunneltesten en computersimulaties door hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven en de KU Leuven.


Nooit eerder slaagde een mens erin om een marathon onder de twee uur te lopen. Kipchoge probeerde het in mei 2017 al eens op het Formule 1-circuit van Monza in Italië. Zijn tijd van 2 uur en 25 seconden was indrukwekkend, maar nog nét boven de magische grens. Vandaag op de Prater Hauptallee in Wenen was hij wel succesvol, mede dankzij uitgebreid aerodynamisch onderzoek aan de TU Eindhoven.


In het langeafstandslopen speelt aerodynamica een belangrijke rol. De zogenoemde hazen doen niet alleen dienst als tempomakers, maar houden ook de favorieten uit de wind. Zo kan één haas de luchtweerstand van de tweede loper reduceren met 50%. De formatie waarin deze hazen lopen, bepaalt de totaal te behalen reductie in de luchtweerstand.

 

Honderd formaties geanalyseerd

Bij de vorige recordpoging in Monza liepen de hazen in een driehoek voor de atleet, waardoor de luchtweerstand naar schatting met 70% werd gereduceerd. Om de luchtweerstand nog verder te reduceren, werden meer dan honderd formaties geanalyseerd met computersimulaties door aerodynamicaspecialist Robby Ketchell van AvantCourse (USA) en later door TU/e-onderzoeker Bert Blocken. De meest optimale formaties uit die analyse werden vervolgens getest in de windtunnel van de TU/e.


Tegen ieders verwachting bleek de formatie van een omgekeerde V, met 7 hazen vóór de atleet en 3 hazen achter hem, voorgesteld door Robby Ketchell, de meest optimale variant. Daarmee reduceerde de luchtweerstand van Kipoche op papier met 85% ten opzichte van een loper zonder hazen. Blocken: "Twee sets van onafhankelijk uitgevoerde computersimulaties en de windtunneltesten wezen allemaal eenduidig deze formatie als beste aan. Dat was nodig om de lopers te overtuigen van deze opstelling."

 

Tegen-intuïtief

De formatie lijkt misschien tegen-intuïtief, maar volgens Blocken is de verklaring logisch. "De hazen krijgen namelijk een grotere luchtweerstand te verduren door de stromingsweerstand van de trechter. Terwijl de atleet Kipchoge hierdoor juist uit de wind wordt gehouden. In het wielrennen neemt de kop van het peloton typisch een driehoekige formatie aan. Dit is een goede formatie wanneer men de luchtweerstand van iedereen in de groep wil reduceren. Maar voor dit marathonrecord, gaat het enkel om het minimaliseren van de luchtweerstand van Eliud Kipchoge, niet van de hazen. Dan is deze omgekeerde V superieur. "


Naast de formatie van de hazen, keken de onderzoekers ook naar de afstand tussen de hazen onderling en tussen de hazen en de atleet. Ook het effect van een fietser naast de atleet, die hem voedsel en drinken moet aanreiken, is in de windtunnel getest, evenals het effect van een auto die voor de hazen rijdt met een grote klok met looptijden.


Dit project, INEOS 1:59 Challenge genaamd, werd uitgevoerd in opdracht van INEOS en in samenwerking met Robby Ketchell (AvantCourse), Team INEOS en Global Sports Communication. De windtunneltesten werden uitgevoerd in de windtunnel van de TU Eindhoven. De computersimulaties van de TU Eindhoven en KU Leuven werden uitgevoerd met ANSYS Fluent CFD software.

 

Reacties (1)

Trek Vogels vliegen ook vaak in een driehoek formatie. Worden de voorste vogels ook door luchtdruk geduwd door de er achter vliegende vogels?
Ben Bakker, 15 oktober 2019 12:09
 

Gerelateerd nieuws

Groot lek in chips niet aangepakt door Intel

Groot lek in chips niet aangepakt door Intel

Ondanks de ontdekking van een lek in chips van Intel die afgelopen mei bekend werd gemaakt door de VU in Amsterdam, blijkt dat de chips kwetsbaar blijven door onvolledige en gebrekkige aanpassingen door de chipsfabrikant…

Stikstof waait breed uit over sectoren

Stikstof waait breed uit over sectoren

De stikstofmaatregelen hebben gevolgen voor vrijwel alle bedrijfssectoren. Hieronder ook de toeleveranciers in de industrie. De impact verschilt echter sterk per sector. Dat concludeert ABN Amro in het rapport …

‘Robotisering levert banen op’

Meer robots > meer banen

In 2018 gebruikte 7% van de bedrijven robots. Vooral bedrijven in de industrie en researchinstellingen maakten gebruik van bijvoorbeeld lasrobots of zelfsturende voertuigen in magazijnen. Ook andere relatief nieuwe ICT…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Compacte vergrendelmagneten bestand tegen hoge dwarskrachten

Onlangs heeft Magnet Schultz een doorontwikkeling van de serie G SC X geïntroduceerd onder de naam G SC X … B01.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 november 2019, Arnhem - Doorwerth

TRAINING ATEX 114

20 november 2019, Tiel

Nationale Cobot Dag

Op de Nationale Cobot Dag demonstreren zeker 9 cobotmerken wat ze kunnen.

Meer agendapunten »