EO

Koolen Industries investeert in Elestor, producent van waterstofbrominebatterijen

21 augustus 2019 om 15:27 uur -

Guido Dalessi (CEO Elestor), Kees Koolen (CEO Koolen Industries), Wiebrand Kout (oprichter en CTO Elestor)

Koolen Industries gaat meerdere miljoenen investeren in elektriciteitsopslagbedrijf Elestor, dat op het punt om zijn naar eigen zeggen revolutionaire waterstofbroomstroombatterij op de markt te brengen. Bovendien heeft vroege belegger EIT InnoEnergy zijn geïnvesteerd vermogen aanzienlijk verhoogd.

De overeenkomst met Koolen Industries vormt een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van Elestor en maakt de weg vrij voor een steile groeifase in afwachting van de commerciële lancering van de opslagsystemen van Elestor.


Elestor biedt elektriciteitsopslagsystemen voor industrieel gebruik op basis van het Hydrogen Bromine Flow Battery-principe. Met een gepatenteerd ontwerp ontwikkelde het bedrijf een flow-batterijtechnologie tot een schaalbaar product met opslagkosten per kWh ver boven wat wordt bereikt met conventionele batterijen. Het bedrijf is van plan om zijn eerste waterstoftank af te leveren op de gemeentewerf in Emmeloord. Ook komen er twee systemen in Duitsland en één op een eiland voor de Noorse kust.
In 2017 won Elestor de Europese IDTechEx-prijs voor ‘Beste technische ontwikkeling binnen energieopslag'. De jury van deze prijs bestond uit Fraunhofer Institut, de universiteit van Berlijn en Toyota Motors Europe.


Kees Koolen, eigenaar van schone energie conglomeraat Koolen Industries, voormalig CEO van booking.com, en vroege investeerder in Uber: "De opslagsystemen van Elestor zijn ontworpen voor grootschalige stationaire toepassingen, waarbij de opslagkosten per kWh indrukwekkend laag zijn. Met Elestor is weer een opwindende opslagtechnologie toegevoegd aan de groep bedrijven waarin we investeren. Omdat deze technologieën complementair zijn en een ander scala aan toepassingen dienen, kunnen we samen turnkey-oplossingen leveren voor vrijwel elke vraag, in alle markten en op zeer grote schaal. De unieke Flow Battery-technologie van Elestor past uitstekend in die strategie. "


Wiebrand Kout (oprichter en CTO van Elestor): "De Elestor-batterij is revolutionair omdat deze zeer goedkope actieve materialen gebruikt. Koolen Industries heeft toegang tot verbonden technologieën. Samen zijn deze concepten cruciaal om duurzame energie betaalbaar te maken. "


Guido Dalessi, CEO en een van de eerste investeerders van Elestor: "Terwijl we ons voorbereiden op serieproductie, moeten we de investeringen in personeel, testfaciliteiten, productie-engineering en automatisering verhogen. De logische vervolgstap is het bouwen van een giga-fabriek voor grootschalige productie van HBr flow-batterijen. Samenwerken met Koolen Industries is essentieel om deze plannen succesvol uit te rollen. "

 

Reacties (1)

"Met een gepatenteerd ontwerp ontwikkelde het bedrijf een flow-batterijtechnologie tot een schaalbaar product met opslagkosten per kWh ver boven wat wordt bereikt met conventionele batterijen." Ik neem aan dat "ver onder" bedoeld wordt...
Ad, 22 augustus 2019 14:41
 

Gerelateerd nieuws

Apparaten printen waarin de elektronica al is ingebed

Apparaten printen waarin de elektronica al is ingebed

Aan het MIT is een methode ontwikkeld om met standaard 3D-printers apparaten te produceren waarin de elektronica al is ingebed. De onderzoekers gebruiken filamenten met ingebedde circuits om complexe vormen af te drukken…

Airborne introduceert ontwerp-portal

Airborne introduceert ontwerp-portal

Airborne heeft een web-based platform gecreëerd waar iedereen composiet onderdelen kan ontwerpen en directe feedback krijgt over de prestaties en prijs. Hiermee kan de gebruiker het ontwerp optimaliseren en het…

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Human Power Team verbreekt wereldsnelheidsrecord fietsen met 122,12 km/uur

Het Human Power Team, een studententeam van de TU Delft en VU Amsterdam, heeft dinsdagochtend het vrouwelijke wereldsnelheidsrecord fietsen verbroken. Door een snelheid van 122,12 km/uur te trappen, verbrak atlete Rosa…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
In-cylinder potentiometer voor hydraulische cilinders

Althen Sensors & Controls introduceert nieuwe lineaire positiesensoren: magnetorestrictieve sensoren en in-cylinder...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 september 2019, D&F kantoor Breda

HAZOP Leader

18 en 19 september 2019

18 september 2019, München

Int. Conference on Gears 2019

Early bird registration now open!

Meer agendapunten »