EO

Robot-leeuwinnen verdedigen wereldtitel in Sydney

03 juli 2019 om 12:58 uur

De voetbalrobots van Tech United: Lieke Motors, Vivianne Wielema, Jackie Groenestroom, Dominique Bluetooth, Lineth Rekenbrein en keeper Sari van Verenstaal. Foto: Tech United.

Tussen 2 en 7 juli vindt in Sydney het wereldkampioenschap RoboCup plaats, waar de TU Eindhoven haar wereldtitel verdedigt. De robots dragen dit jaar vrouwelijke namen, als eerbetoon aan het succes van de Oranje Leeuwinnen. Ze hanteren ook een nieuwe strategie-aanpak: per tegenstander is er een toegesneden strategie.


Elk jaar vinden de robotkampioenschappen plaats en het TU/e-team, Tech United, eindigt sinds 2008 elke keer in de finale. Behalve bij het voetbal speelt Tech United mee in de categorie voor zorgrobots.


In 2018 won Tech United het wereldkampioenschap op de RoboCup in Montréal. Er staat dus heel wat op het spel. Als eerbetoon aan de buitengewone prestaties van de Nederlandse voetbal-leeuwinnen, kregen de spelers van het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven dit jaar een nieuwe naam. De selectie voor het wereldkampioenschap dat zal plaatsvinden van 2 tot 7 juli in Sydney zal bestaan uit sterspelers Lieke Motors en Vivianne Wielema in de aanval, Jackie Groenestroom op het middenveld, en Dominique Bluetooth en keeper Sari van Verenstaal in de verdediging. Lineth Rekenbrein staat als invallende aanvaller te popelen om haar spelminuten te pakken.

 

Extra snel door experimentele wielen

"We hebben de robots de afgelopen periode weer flink kunnen verbeteren, meldt teamcaptain Wouter Kuijpers: "De dribble-kwaliteiten van de spelers zijn sterk verbeterd. Wielema is een nieuw type voetbalrobot dat speciaal is uitgerust met 8 aangedreven wielen voor ultra-snelle moves. Dat maakt haar bijna net zo snel als Usain Bolt op de 100 meter."

 

Speciale strategie per tegenstander

Kuipers: "Het team heeft in het geheim getraind op gevarieerde strategieën bij spelhervattingen zoals inworpen en vrije trappen." Door een nieuw stuk software is het nu namelijk mogelijk om een strategie te kiezen die perfect is toegesneden op de betreffende tegenstander. "Zo zal het gemakkelijker worden om door de Chinese verdediging te stoten en zullen de Japanners niet zo dicht bij onze goal kunnen komen," aldus Kuijpers.

 

Zorgrobots

Tech United speelt ook mee in de Domestic Standard Platform League voor zorgrobots. In deze categorie gebruiken alle teams dezelfde robot, een Toyota HSR, maar elk team gebruikt zijn eigen software. De Eindhovense HSR heet Hero. De Eindhovense robot blinkt vooral uit in zijn ‘wereldmodel', de digitale weergave van de wereld. De robot maakt een 3D kaart van de muren, plaatst daarin allerlei digitale voorwerpen zoals kasten en banken, en er is speciale code die uitlegt dat het handiger is om vóór een kast te gaan staan in plaats van ernaast.


Tijdens de ‘challenges' krijgen de robots opdrachten via de populaire messaging service Telegram, zoals "Find Josja in the living room" en "Take out the garbage". Zulke taken lijken misschien eenvoudig, maar voor robots zijn er nog veel uitdagingen. Niet alleen moet er een digitale kaart gemaakt worden van de ruimte, de robot moet de opdracht goed begrijpen, de voorwerpen zoals banken en blikjes kunnen herkennen, en tot slot moet hij optimale strategieën voor verschillende opdrachten uitdenken.

 

Live de uitzendingen volgen

De eerste robotvoetbal-wedstrijd zal gespeeld worden op donderdagochtend 3 juli om 9u lokale tijd (het is in Sydney 8 uur later dan in Nederland, dus 1u voor ons). De halve finales zijn op zondagochtend 9u en 10:30u (1 resp 2:30u) en de finale begint om 14:30u (6:30u zondagochtend Nederlandse tijd). Alle wedstrijden worden live uitgezonden via robocup.live .

 

 

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion - 3 modules in 1

Murrelektronik introduceert een PROFINET/PROFIsafe module welke drie basisfuncties in één module verenigt:

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

16 juni 2020, online

Power Electronics event

Het doel van dit event is de diversiteit van toepassingen, innovaties en kennis te presenteren op het...

16 juni 2020, Veldhoven

Business Software Event 2020

‘Boost your business with connected software & smart data’. Dat is het thema van het Business...

17 juni 2020, Vianen

Industrial Ethernet Event

Hoe kun je het maximale uit Industrial Ethernet halen?

Meer agendapunten »