Convenant PhotonDelta getekend; 236 miljoen euro voor fotonica in Nederland

Het rijk, een aantal provincies en regio’s, bedrijven en kennisinstellingen investeren 236 miljoen euro in het versnellen van de ontwikkeling van geïntegreerde fotonica. Onder de vlag van PhotonDelta ondertekenen alle partners vorige week donderdag een gezamenlijk convenant. Met de brede samenwerking wil PhotonDelta Nederland een wereldwijde koppositie geven en fotonica naar de markt brengen.

De verwachting is dat de markt voor geïntegreerde fotonica elke 2,5 jaar verdubbelt. Vanwege deze potentie heeft de EU fotonica benoemd tot één van de vijf sleuteltechnologieën. De ondertekenaars van het PhotonDelta plan scharen zich achter de ambitie om in 2026 met ten minste 25 bedrijven een omzet van 1 miljard euro en 4000 arbeidsplaatsen te realiseren binnen een ecosysteem dat verdere bedrijvigheid en werkgelegenheid voor Nederland genereert. Daarmee kan Nederland de massa organiseren om haar voorloperspositie te behouden.

Een nationaal netwerk uit drie regio’s

Nederlandse kennisinstellingen doen al meer dan 30 jaar toegepast onderzoek naar ontwikkeling en toepassing van geïntegreerde fotonica. Dit heeft inmiddels geleid tot een aantal spin-offbedrijven in ontwerp, productie en assemblage en testen van chips. Nederland heeft daardoor een sterke uitgangspositie. Het Nederlandse onderzoek richt zich op twee chipmaterialen die veelbelovend zijn voor relatief hoogwaardige toepassingen: namelijk Indium Phosfide in de regio Eindhoven en TriPleX in Twente. Daarnaast wordt in het Chip Integration Technology Centre (CITC) in Nijmegen gewerkt aan manieren om chips geschikt te maken voor apparaten en machines. Samen vormen de bedrijven en kennisinstellingen in de drie regio’s een open netwerk waarin nieuwe chips voor steeds wisselende applicaties snel kunnen worden ontwikkeld.

Ondertekenaars van het convenant

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Stichting Brainport
Regiofonds Brainport BV
Brainport Development NV
Stichting PhotonDelta
Stichting TKI HTSM
Provincie Gelderland
Provincie Overijssel
Provincie Noord-Brabant
Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland NV (Oost NL)
Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
Nederlandse organisatie voor Toegepaste Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO)
Technische Universiteit Eindhoven (TU/e)
Universiteit Twente (UTwente)
Radboud Universiteit
Fraunhofer Project Center (FPC) van UTwente
Hogeschool Saxion
Stichting Novel-T
Stichting Chip Integration Technology Centre (CITC)