Rotterdamse startup wil de Nederlandse industrie veiliger laten werken

Bouwbedrijven zijn na een ongeluk meer bezig met het afwentelen van de schuld, dan met het verbeteren van de veiligheid. Dat blijkt uit een recent rapport van de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid (OVV). En helaas heeft de bouw niet alleen last van deze problematiek. De Rotterdamse startup Tagpoint Training wil zorgen dat de hele Nederlandse industrie veiliger gaat werken. Daarom ontwikkelde het een schaalbare e-learning oplossing die voor gedragsverandering moet zorgen.

CEO Egbert Vennik heeft een achtergrond als bestuurder bij Scherpenzeel en Van Gansewinkel. "Ik heb twee dodelijke bedrijfsongelukken meegemaakt. Toch vond de overheid dat het bedrijf waar ik werkte de veiligheid op regel- en kennisniveau goed organiseerde. Dat is precies wat er nu nog helaas misgaat in industrie en de bouw: er is een groot verschil tussen kennis en gedrag."

Met de e-learning oplossing van Tagpoint leren professionals in de industrie risico’s te herkennen aan de hand van serious gaming en quizzing. "Dat zorgt voor aantoonbaar veiliger gedrag. Gedrag verander je namelijk alleen door interactie. Daarnaast hebben deze professionals niet bepaald heimwee naar hun studieboeken."

Ron Fennema, Divisiedirecteur bij Vebego: "Bij alle bedrijven waar ik directeur ben geweest waren kennis, certificaten, middelen en beleid over veiligheid goed op orde. Maar de mensen gedroegen zich niet altijd veilig. Ik heb lang gezocht naar een oplossing hiervoor en steun nu Tagpoint omdat mijns inziens Tagpoint deze oplossing daadwerkelijk biedt."

Jop Groeneweg is docent cognitieve psychologie aan de Universiteit van Leiden en gespecialiseerd in risicomanagement. "In onze complexe wereld is het niet eenvoudig om te weten wat veilig is en wat niet. Dit moeten we onze hersens aanleren, medewerkers trainen in het laten herkennen van risico’s en concrete gedragsalternatieven bieden. De modules van Tagpoint zijn een welkome aanvulling op het bestaande veiligheidsbeleid."