EO

Olijfolie en schimmel beschermen hout tegen rot

06 november 2018 om 12:20 uur

Een schimmel die hout niet aanvreet, maar juist conserveert. Het klinkt vreemd, maar het kan. Elke van Nieuwenhuijzen promoveert morgen aan de TU/e op zwarte schimmels op geolied hout die zich gedragen als een ‘biofinish’. Het laagje kleurt het hout en beschermt het tegen houtrot en degradatie door zonlicht. Een bijkomend voordeel: de schimmel repareert vanzelf beschadigingen in de beschermlaag.


De ontdekking werd bijna 20 jaar geleden al gedaan, bij toeval, door onderzoeker Michael Sailer die onderzocht of plantaardige olie hout kan conserveren. Hij ontdekte dat stukken naaldhout die hij had geïmpregneerd met lijnzaad- en hennepolie zwart verkleurden nadat ze waren blootgesteld aan weer en wind. Maar het verkleurde hout werd niet zacht, zoals verrot hout. Werd het beschermd door het zwarte laagje, dat onder de microscoop schimmel bleek?

 

Van Nieuwenhuijzen heeft nu de samenstelling van deze laagjes onderzocht. Ze werd daarbij onder meer begeleid door mycologen van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute in Utrecht. Buiten legde ze plankjes neer van drie soorten hout (vuren, grenen, ilomba), geïmpregneerd met drie soorten olie (olijfolie, ruwe lijnzaadolie, standolie). De schimmels kwamen vanzelf en vormden op sommige plankjes een dekkende zwarte laag.

 

Ze deed dit in Nederland en Noorwegen.In Nederland werkte olijfolie het beste; dat leverde bij alle drie de houtsoorten een dekkende, zwarte beschermingslaag op. Ruwe lijnzaadolie op grenen werkte ook goed. In Noorwegen was het beeld globaal hetzelfde, alleen duurde het daar langer voor de laag volledig dekkend was. Van Nieuwenhuijzen vermoedt dat dit komt door het koudere klimaat.

 

Werking

De werking van de beschermlaag vloeit deels voort uit de verkleuring: het zwarte laagje houdt uv-licht tegen, en daarmee degradatie. Verder vermoedt Van Nieuwenhuijzen dat de schimmel door zijn uitbundige aanwezigheid houtaantastende schimmels geen kans geeft. Dat olie water afstoot is waarschijnlijk gunstig voor de schimmel. Water ligt dan in druppeltjes op het hout, daar gedijt de schimmel goed bij.

 

Barbapapa

Een van de schimmels die steeds werd gevonden was van het geslacht Aureobasidium. Hij gedijt blijkbaar in allerlei klimatologische omstandigheden. Hoe de schimmel in stand blijft en waar hij van leeft is nog niet helemaal duidelijk. Van Nieuwenhuizen: "Het is een raadselachtige schimmel. Hij ontwikkelt zich op allerlei verschillende manieren. Hij gedraagt zich soms als een gist, soms vormt hij draden, soms wordt hij zwart, soms weer niet, het is een soort Barbapapa."

 

De promovenda raadt mensen niet aan om nu zelf met olijfolie hun buitenhout te gaan behandelen. Haar onderzoek betrof hout geïmpregneerd met olie, dus doordrenkt. Ze verwacht weliswaar dat het ook werkt als de olie met een kwast wordt aangebracht, maar het kan maanden en soms zelfs jaren duren voordat de zwarte vlekken aaneen gegroeid zijn tot een dekkende laag, zeker op beschutte plekken.

 

Gerelateerd nieuws

Herbruikbaar viaduct gaat 200 jaar mee

Herbruikbaar viaduct gaat 200 jaar mee (video)

Nederland heeft sinds maandag een herbruikbaar betonnen viaduct. Het kan zonder restafval weer uit elkaar gehaald worden, opnieuw gebruikt worden en gaat op die manier ongeveer 200 jaar mee. Normale viaducten hebben een…

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

In drie uur van Amsterdam naar Sydney

Een hypersonisch vliegtuig kan acht keer sneller dan het geluid en tien keer sneller dan een hedendaags passagiersvliegtuig. Daarmee vlieg je in drie uur naar Australië. Deze vliegtuigen vliegen in de stratosfeer, waar…

‘Klimaatpakket belangrijke stap naar een duurzamer Nederland’

‘Klimaatpakket belangrijke stap naar een duurzamer Nederland’

'Het ontwerp klimaatakkoord bevat goede bouwstenen om te zorgen dat de CO2-uitstoot snel wordt teruggebracht. Nederland kan door alle maatregelen dé proeftuin worden voor innovatieve klimaatoplossingen. Dat is goed…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

17 januari 2019, Breda

1-daagse training ATEX 114

In deze training staat de ATEX Productrichtlijn centraal. De Richtlijn 2014/34/EU (beter bekend als de...

Meer agendapunten »