Start-up Hiber geeft NL poolonderzoekers gratis satellietcommunicatie

Het Nederlandse bedrijf Hiber geeft Nederlandse poolonderzoekers de beschikking over gratis satellietcommunicatie. Het bedrijf wil zo iets terug doen voor de financiële ondersteuning die het sinds haar start heeft gekregen van de Nederlandse overheid.

Hiber stelt haar satellietcommunicatie Hiberband (Low Power Global Area Network) beschikbaar voor een periode van 5 jaar (2019-2024) aan alle poolonderzoekers met een aanstelling in Nederland. Hiberband is het eerste alternatief voor satellietcommunicatie in de polaire gebieden dat werkt met zeer kleine antennes en een laag stroomverbruik en is aanmerkelijk goedkoper dan huidige satellietcommunicatiesystemen.

De toegang tot Hiber satellietcommunicatie stelt poolonderzoekers in staat om met grote frequentie data te ontvangen vanuit zeer afgelegen gebieden gedurende het hele jaar. Op termijn zal de dataoverdracht zelfs op bijna continue basis kunnen plaatsvinden. Deze nieuwe vorm van satellietcommunicatie zorgt voor een aanzienlijke reductie in de kosten van datacommunicatie in polaire gebieden.