EO

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

11 juli 2018 om 14:12 uur

Het Eco-Runner Team Delft van TU Delft heeft met zijn zelfontwikkelde voertuig tijdens Shell Eco-marathon in Londen de derde plek weten te bemachtigen in de categorie Prototype. Het hyperzuinige, op waterstof rijdende voertuig legde 684 kilometer af op 1 m³ waterstof. Dit is te vergelijken met een rit van Amsterdam naar het zuidelijkste puntje van Italië op 1 liter brandstof.


Daarnaast sleepte het team de Vehicle Design Prototype Award binnen voor het innovatieve design van hun voertuig.


De reactie van het team:
"Op zaterdag zijn we derde geworden in onze klasse met een resultaat van 454 kg/m3. Op de laatste dag werden we echter ingehaald door een van onze concurrenten en lagen we dus weer onder druk. Nadat de systemen waren verbeterd en de auto volledig geprepareerd was, begonnen we zondagmorgen om 10:30 aan onze derde poging. Het resultaat was een efficiëntie van 684 km/m3. Een verbetering van zo'n 51%!


"Na een snelle analyse van de poging bleek dat er nog steeds veel ruimte was voor verbetering, aangezien de energiebuffer het merendeel van de tijd volledig was opgeladen. Dit betekende dat de brandstofcel op een lager vermogen kon gaan werken, met een vermindering van het brandstofverbruik als gevolg. Daarnaast moest onze coureur, Josh, een aantal keer remmen tijdens een gele vlag situatie, waardoor veel kostbare energie verloren ging.


"De eerste plaats (779 km/m3) was in zicht. Met verbeterde systemen aan boord was het om 14:45 tijd voor de laatste poging. We hadden een goede start, maar na een aantal rondes werd Josh verrast door een langzamere auto. Toen hij remde ging veel kinetische energie verloren met als gevolg dat hij zijn snelheid gedurende de rest van de race moest verhogen om op tijd over de finishlijn te komen. Het resultaat was ‘slechts' 630 km/m3, net onder onze beste poging.


"Na afloop hebben we de gegevens van de auto kunnen analyseren en toen bleek dat de brandstofcel op een nog lager vermogen had kunnen draaien. Dit in combinatie met het feit dat we sterk werden beïnvloed door verkeer maakt duidelijk dat er meer in had gezeten als we meer ruimte hadden gehad op de baan.


"We kijken tevreden terug en zijn blij met de derde plaats, maar desondanks zijn we enigszins teleurgesteld dat we niet alles uit de Ecorunner 8 hebben kunnen halen. Maar, om de pijn te verzachten werd het team wel beloond met de ‘Vehicle Design Award'. Verdiend wegens een zeer goede auto, een geavanceerd neuraal netwerk voor de strategie en een goede teamstructuur."

 

Gerelateerd nieuws

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

Neutrino-experiment ProtoDune ziet eerste deeltjessporen

ProtoDune, een kubus gevuld met 565 kubieke meter vloeibaar argon die het prototype vormt voor een toekomstige reuzendetector voor neutrino’s in de VS, heeft zojuist op Cern in Genève zijn eerste deeltjessporen…

Ruud Koornstra op de WoTS: “De energietransitie gaat ons geld opleveren”

Ruud Koornstra op de WoTS: “De energietransitie gaat ons geld opleveren”

Meteen op de eerste dag van de vakbeurs World of Technology and Science (2 t/m 5 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht), om 10 uur ’s morgens, spreekt nationale energiecommissaris Ruud Koornstra over de kansen van een…

FotoEen robot als een fruitvliegje (video)

Een robot als een fruitvliegje (video)

Zijn prestaties zijn haast onnavolgbaar en toch is hij vrij eenvoudig te maken. De vleugels gaan 17 keer per seconde op en neer. Hiermee genereren ze de nodige lift waardoor hij in de lucht kan blijven. Met kleine…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

13 september 2018, Utrecht

Leiderschapsontwikkeling voor ingenieurs

Voor een succesvolle carrière in de techniek is het steeds belangrijker dat je, naast actuele kennis van...

18 september 2018, Breda

SIL & PL Specialist, machine safety met TÜV persoonscertificaat

Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid! In deze praktijkgerichte training leren cursisten...

19 september 2018, Eindhoven

Data-analyse en toegepaste statistiek

Data is overal. De kunst is om daaruit belangrijke verbanden en trends te halen.

Meer agendapunten »