11 juli 2018 om 14:12 uur
Het Eco-Runner Team Delft van TU Delft heeft met zijn zelfontwikkelde voertuig tijdens Shell Eco-marathon in Londen de derde plek weten te bemachtigen in de categorie Prototype. Het hyperzuinige, op waterstof rijdende voertuig legde 684 kilometer af op 1 m³ waterstof. Dit is te vergelijken met een rit van Amsterdam naar het zuidelijkste puntje van Italië op 1 liter brandstof.
Daarnaast sleepte het team de Vehicle Design Prototype Award binnen voor het innovatieve design van hun voertuig.
De reactie van het team:
"Op zaterdag zijn we derde geworden in onze klasse met een resultaat van 454 kg/m3. Op de laatste dag werden we echter ingehaald door een van onze concurrenten en lagen we dus weer onder druk. Nadat de systemen waren verbeterd en de auto volledig geprepareerd was, begonnen we zondagmorgen om 10:30 aan onze derde poging. Het resultaat was een efficiëntie van 684 km/m3. Een verbetering van zo'n 51%!
"Na een snelle analyse van de poging bleek dat er nog steeds veel ruimte was voor verbetering, aangezien de energiebuffer het merendeel van de tijd volledig was opgeladen. Dit betekende dat de brandstofcel op een lager vermogen kon gaan werken, met een vermindering van het brandstofverbruik als gevolg. Daarnaast moest onze coureur, Josh, een aantal keer remmen tijdens een gele vlag situatie, waardoor veel kostbare energie verloren ging.
"De eerste plaats (779 km/m3) was in zicht. Met verbeterde systemen aan boord was het om 14:45 tijd voor de laatste poging. We hadden een goede start, maar na een aantal rondes werd Josh verrast door een langzamere auto. Toen hij remde ging veel kinetische energie verloren met als gevolg dat hij zijn snelheid gedurende de rest van de race moest verhogen om op tijd over de finishlijn te komen. Het resultaat was ‘slechts' 630 km/m3, net onder onze beste poging.
"Na afloop hebben we de gegevens van de auto kunnen analyseren en toen bleek dat de brandstofcel op een nog lager vermogen had kunnen draaien. Dit in combinatie met het feit dat we sterk werden beïnvloed door verkeer maakt duidelijk dat er meer in had gezeten als we meer ruimte hadden gehad op de baan.
"We kijken tevreden terug en zijn blij met de derde plaats, maar desondanks zijn we enigszins teleurgesteld dat we niet alles uit de Ecorunner 8 hebben kunnen halen. Maar, om de pijn te verzachten werd het team wel beloond met de ‘Vehicle Design Award'. Verdiend wegens een zeer goede auto, een geavanceerd neuraal netwerk voor de strategie en een goede teamstructuur."
Gerelateerd nieuws
Bruggen en sluizen die langer meegaan, minder energie verbruiken en minder vaak gestremd zijn. Dat is het resultaat als je beter kunt voorspellen wanneer onderhoud precies nodig is. In het programma Vitale Assets laten…
Sommige theorieën die verder gaan dan het Standaardmodel van de elementairedeeltjesfysica voorspellen dat er nieuwe, ultralichte deeltjes bestaan met veel kleinere massa’s dan die van de lichtste bekende deeltjes in…
Tijdens de vijfde editie van de Factory of the Future Awards hebben tien Belgische bedrijven de titel Factory of the Future ontvangen uit handen van minister-president Geert Bourgeois. "Deze productiebedrijven…
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
Perfection in Automation
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Partner in aandrijf- en opspantechniek
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Printplaten/PCB's, prototype en series
Agenda
23 november 2018, Groningen
Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...
22 februari 2019, Neurenberg (De)
Internationale beurs en conferentie over embedded technologies
26 februari 2019, D&F kantoor Breda
Dé 6-daagse opleiding over functionele veiligheid!