EO

Lithium-ion accu kan ook snelladen bij lage temperaturen

05 juli 2018 om 09:02 uur

Nieuwe lithium-ion accu is ook bij lage temperatuur geschikt voor snelladen

Snelladen is bij conventionele lithium-ion accu's onder een temperatuur van 10 graden Celsius niet mogelijk. Een nieuw soort accu ontwikkeld door de Penn State University brengt hier verandering in.


De nieuwe accu kan zichzelf bij lage buitentemperaturen voorverwarmen tot een niveau dat snelladen mogelijk maakt. Hij maakt daartoe gebruik van een dunne nikkelfolie waarvan één einde is verbonden met de negatieve pool en de andere buiten de cel is geplaatst om een derde pool te creëren. Als de temperatuur onder kamertemperatuur daalt, zorgt een temperatuursensor dat elektronen door het nikkelfolie stromen om het circuit te sluiten. Dankzij de weerstand die hierbij ontstaat, wordt het folie in korte tijd opgewarmd, waardoor het op zijn beurt de binnenzijde van de accu verwarmt. Wanneer deze warm genoeg is, opent een automatische schakelaar en kan de stroom de accu bereiken om deze te snelladen.

 

Uitstel capaciteitsverlies

In de tests verloor de nieuwe accu in 4500 cycli waarbij de accu in 15 minuten tijd bij een temperatuur van 0 graden Celsius werd opgeladen 20% van zijn capaciteit. Ter vergelijking: een conventionele lithium-ion accu is onder dezelfde omstandigheden na 50 laadcycli 20% van zijn capaciteit kwijt.

 

Geen aanpassingen aan bestaande laadstations

Hoogleraar Werktuigbouwkunde  Chao-Yang Wang wijst erop dat bestaande laadstations niet hoeven te worden aangepast om de technologie te kunnen gebruiken. Het verwarmen van de accu's wordt volledig in de accu's geregeld.

 

 

Gerelateerd nieuws

Onzichtbaar voor de radar

Onzichtbaar voor de radar

Onderzoekers hebben een manier gevonden dingen onzichtbaar te maken voor radar. Ze vangen de geluidsgolven op en zetten ze door.

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

Team Delft wint Design Award Shell Eco-marathon

Het Eco-Runner Team Delft van TU Delft heeft met zijn zelfontwikkelde voertuig tijdens Shell Eco-marathon in Londen de derde plek weten te bemachtigen in de categorie Prototype. Het hyperzuinige, op waterstof rijdende…

Hoofdlijnen Klimaatakkoord gepresenteerd

Klimaatakkoord: industrie gaat CO2 ondergronds opslaan

De industrie moet inzetten op efficiëntere processen en efficiënt gebruik van warmte. Schone stroom vervangt op termijn fossiele brandstof en grondstoffen worden hergebruikt of vervangen door duurzame grondstoffen.…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Nieuw IoT bord met software en TFT

Het nieuwe Arrow Aris Edge S3 bord maakt de ontwikkeling van batterijgevoede IoT-applicaties met een klein TFT-scherm...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

Meer agendapunten »