EO

Kansen Duits-Nederlandse samenwerking voor lichtgewicht materialen

02 mei 2018 om 10:46 uur

v.l.n.r.: Annemieke de Raad, Brightlands Materials Center; Volker Mathes, AVK; Maarten Camps, Secretaris-Generaal Ministerie van Economische Zaken; Alexandra Sierra, Duits-Nederlandse Handelskamer; Sjef van Breugel, CompositesNL; Jean-Pierre Heijster, AutomotiveNL; Anouschka Versleijen, M2i

Nieuwe - lichtere, sterkere en functionelere - grondstoffen vormen een belangrijke technologie voor de concurrentiepositie van de Duitse en Nederlandse maakindustrie. Op de Hannover Messe ondertekende een aantal Nederlandse verenigingen in het bijzijn van de secretaris-generaal van Economische Zaken, Maarten Camps, een intentieverklaring voor een driejarig project waarin Nederlandse bedrijven begeleid worden bij hun marktbetreding in Duitsland.


Onderzoeksresultaten van de Duitse industrievereniging voor versterkte kunststoffen AVK wezen vooral op de kansen in de automotive, lucht- en ruimtevaart, infrastructuur, transport en logistiek en in de maritieme sector. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel ruimte is voor bijbehorende nieuwe ontwikkelingen.

 

De Nederlandse automotive-organisatie AutomotiveNL, branchevereniging CompositesNL en het Materials Innovation Institute M2i uit Delft zien deze kansen voor Nederlandse bedrijven ook en ondertekenden de intentieverklaring voor het geplande project.

 

Motor voor innovatie

"In de leidende Duitse industrietakken zoals de machinebouw, energie, automotive, robotica en lucht- en ruimtevaart zijn nieuwe toepassingen van lichtgewichtmaterialen, waaronder vezelversterkte kunststoffen, hybride composieten, aluminium of titanium een belangrijke motor voor innovatie", zegt Alexandra Sierra van de Duits-Nederlandse Handelskamer in het bericht. "We zien daarom goede mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven en instituten om in Duitsland actief te worden op het gebied van lichtgewicht constructies."

 

Concurrentiepositie en maatschappelijke uitdagingen

De nieuwe en lichte materialen zijn niet alleen bepalend voor de toekomstige concurrentiepositie van Duitsland maar vormen volgens Sierra een wezenlijk onderdeel van oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen als het gaat om klimaat en energie, gezondheid en grondstoffenschaarste.

 

Internationale waardeketens

Bovendien worden de waardeketens door de toenemende integratie en digitalisering van de productieprocessen steeds internationaler en door de innovatiecycli steeds korter. "Dit leidt tot een groeiende vraag naar internationale kennisintensieve samenwerking langs de hele waardeketen, vanaf de innovatie tot aan de handel", aldus Sierra.

 

Op basis van het actuele onderzoek worden nu voor iedere branche accenten uitgewerkt en een concept voor een zogenaamd PIB-project opgesteld. Dit project omvat onder meer relevante beursdeelnames, grensoverschrijdende conferenties en contact- en afspraakbemiddeling bij Duitse partners.

 

Gerelateerd nieuws

Ocean Grazer kan duurzame energie opslaan voor de lange termijn

Ocean Grazer slaat energie uit golven op voor de lange termijn

De universiteit in Groningen en het bedrijf Ocean Grazer werken samen aan de Ocean Grazer: een systeem om energie op zee te oogsten en op te slaan.

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen werken samen aan 'connected car'

Microsoft en Volkswagen hebben aangekondigd dat ze samen de Volkswagen Automotive Cloud zullen ontwerpen. De Volkswagen Automotive Cloud vormt volgens hen een 'digitaal ecosysteem', waarbij auto's uit de…

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Product van de maand

RSS
Slim netwerken met Murrelektronik

Met de nieuwe Murrelektronik PROFINET managed switches, wordt het nu heel eenvoudig om te voldoen aan de PROFINET...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 oktober 2018, Eindhoven

Dutch Design Week

Tijdens DDW ontdek je het beste werk en de meest spraakmakende ideeën van mensen die eigenwijs en...

31 oktober 2018, Delft

Radarontwerptechniek

Radars vinden, behalve in de militaire en civiele luchtverkeersleiding, steeds vaker toepassing in nieuwe...

31 oktober 2018, Breda

2-daagse masterclass Process Safety voor Managers

Bij Process Safety gaat het om de veiligheid van het omgaan met gevaarlijke stoffen in procesinstallaties...

Meer agendapunten »