EO

Kansen Duits-Nederlandse samenwerking voor lichtgewicht materialen

02 mei 2018 om 10:46 uur

v.l.n.r.: Annemieke de Raad, Brightlands Materials Center; Volker Mathes, AVK; Maarten Camps, Secretaris-Generaal Ministerie van Economische Zaken; Alexandra Sierra, Duits-Nederlandse Handelskamer; Sjef van Breugel, CompositesNL; Jean-Pierre Heijster, AutomotiveNL; Anouschka Versleijen, M2i

Nieuwe - lichtere, sterkere en functionelere - grondstoffen vormen een belangrijke technologie voor de concurrentiepositie van de Duitse en Nederlandse maakindustrie. Op de Hannover Messe ondertekende een aantal Nederlandse verenigingen in het bijzijn van de secretaris-generaal van Economische Zaken, Maarten Camps, een intentieverklaring voor een driejarig project waarin Nederlandse bedrijven begeleid worden bij hun marktbetreding in Duitsland.


Onderzoeksresultaten van de Duitse industrievereniging voor versterkte kunststoffen AVK wezen vooral op de kansen in de automotive, lucht- en ruimtevaart, infrastructuur, transport en logistiek en in de maritieme sector. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel ruimte is voor bijbehorende nieuwe ontwikkelingen.

 

De Nederlandse automotive-organisatie AutomotiveNL, branchevereniging CompositesNL en het Materials Innovation Institute M2i uit Delft zien deze kansen voor Nederlandse bedrijven ook en ondertekenden de intentieverklaring voor het geplande project.

 

Motor voor innovatie

"In de leidende Duitse industrietakken zoals de machinebouw, energie, automotive, robotica en lucht- en ruimtevaart zijn nieuwe toepassingen van lichtgewichtmaterialen, waaronder vezelversterkte kunststoffen, hybride composieten, aluminium of titanium een belangrijke motor voor innovatie", zegt Alexandra Sierra van de Duits-Nederlandse Handelskamer in het bericht. "We zien daarom goede mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven en instituten om in Duitsland actief te worden op het gebied van lichtgewicht constructies."

 

Concurrentiepositie en maatschappelijke uitdagingen

De nieuwe en lichte materialen zijn niet alleen bepalend voor de toekomstige concurrentiepositie van Duitsland maar vormen volgens Sierra een wezenlijk onderdeel van oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen als het gaat om klimaat en energie, gezondheid en grondstoffenschaarste.

 

Internationale waardeketens

Bovendien worden de waardeketens door de toenemende integratie en digitalisering van de productieprocessen steeds internationaler en door de innovatiecycli steeds korter. "Dit leidt tot een groeiende vraag naar internationale kennisintensieve samenwerking langs de hele waardeketen, vanaf de innovatie tot aan de handel", aldus Sierra.

 

Op basis van het actuele onderzoek worden nu voor iedere branche accenten uitgewerkt en een concept voor een zogenaamd PIB-project opgesteld. Dit project omvat onder meer relevante beursdeelnames, grensoverschrijdende conferenties en contact- en afspraakbemiddeling bij Duitse partners.

 

Gerelateerd nieuws

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

Ontwerpstudie voor cirkelversneller van 100 kilometer op Cern gereed

De ontwerpstudie voor een nieuwe cirkelvormige, ondergrondse deeltjesversneller van 100 kilometer omtrek bij Cern in Genève is gepubliceerd. De superversneller moet de opvolger worden van de huidige LHC-versneller op…

Herbruikbaar viaduct gaat 200 jaar mee

Herbruikbaar viaduct gaat 200 jaar mee (video)

Nederland heeft sinds maandag een herbruikbaar betonnen viaduct. Het kan zonder restafval weer uit elkaar gehaald worden, opnieuw gebruikt worden en gaat op die manier ongeveer 200 jaar mee. Normale viaducten hebben een…

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Dunne filmzonnecellen in autowegen, fietspaden, vangrails en geluidschermen

Je zou zeggen dat de weg een hele slechte plek is voor zonnecellen. Ze krijgen daar immers te maken met vervuiling, hoge druk, wrijving, en - schaduwwerpend– verkeer. Toch is er een sterke wens om het wegdek in te…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

17 januari 2019, Breda

1-daagse training ATEX 114

In deze training staat de ATEX Productrichtlijn centraal. De Richtlijn 2014/34/EU (beter bekend als de...

Meer agendapunten »