EO

Kansen Duits-Nederlandse samenwerking voor lichtgewicht materialen

02 mei 2018 om 10:46 uur

v.l.n.r.: Annemieke de Raad, Brightlands Materials Center; Volker Mathes, AVK; Maarten Camps, Secretaris-Generaal Ministerie van Economische Zaken; Alexandra Sierra, Duits-Nederlandse Handelskamer; Sjef van Breugel, CompositesNL; Jean-Pierre Heijster, AutomotiveNL; Anouschka Versleijen, M2i

Nieuwe - lichtere, sterkere en functionelere - grondstoffen vormen een belangrijke technologie voor de concurrentiepositie van de Duitse en Nederlandse maakindustrie. Op de Hannover Messe ondertekende een aantal Nederlandse verenigingen in het bijzijn van de secretaris-generaal van Economische Zaken, Maarten Camps, een intentieverklaring voor een driejarig project waarin Nederlandse bedrijven begeleid worden bij hun marktbetreding in Duitsland.


Onderzoeksresultaten van de Duitse industrievereniging voor versterkte kunststoffen AVK wezen vooral op de kansen in de automotive, lucht- en ruimtevaart, infrastructuur, transport en logistiek en in de maritieme sector. Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel ruimte is voor bijbehorende nieuwe ontwikkelingen.

 

De Nederlandse automotive-organisatie AutomotiveNL, branchevereniging CompositesNL en het Materials Innovation Institute M2i uit Delft zien deze kansen voor Nederlandse bedrijven ook en ondertekenden de intentieverklaring voor het geplande project.

 

Motor voor innovatie

"In de leidende Duitse industrietakken zoals de machinebouw, energie, automotive, robotica en lucht- en ruimtevaart zijn nieuwe toepassingen van lichtgewichtmaterialen, waaronder vezelversterkte kunststoffen, hybride composieten, aluminium of titanium een belangrijke motor voor innovatie", zegt Alexandra Sierra van de Duits-Nederlandse Handelskamer in het bericht. "We zien daarom goede mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven en instituten om in Duitsland actief te worden op het gebied van lichtgewicht constructies."

 

Concurrentiepositie en maatschappelijke uitdagingen

De nieuwe en lichte materialen zijn niet alleen bepalend voor de toekomstige concurrentiepositie van Duitsland maar vormen volgens Sierra een wezenlijk onderdeel van oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen als het gaat om klimaat en energie, gezondheid en grondstoffenschaarste.

 

Internationale waardeketens

Bovendien worden de waardeketens door de toenemende integratie en digitalisering van de productieprocessen steeds internationaler en door de innovatiecycli steeds korter. "Dit leidt tot een groeiende vraag naar internationale kennisintensieve samenwerking langs de hele waardeketen, vanaf de innovatie tot aan de handel", aldus Sierra.

 

Op basis van het actuele onderzoek worden nu voor iedere branche accenten uitgewerkt en een concept voor een zogenaamd PIB-project opgesteld. Dit project omvat onder meer relevante beursdeelnames, grensoverschrijdende conferenties en contact- en afspraakbemiddeling bij Duitse partners.

 

Gerelateerd nieuws

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Lignine geschikt als brandstof voor brandstofcellen

Onderzoekers van de Laboratory of Organic Electronics van de Zweedse Linköping University hebben een brandstofcel ontwikkeld die op lignine draait. Dit veelvoorkomende biopolymeer zit in hout en komt onder meer vrij bij…

Low-tech windmolen kent minimaal wrijvingsverlies

Low-tech windmolen kent minimaal wrijvingsverlies

De Finse kunstenaar Simon Gripenberg heeft een verticale windmolen ontwikkeld die ronddraait op water of ijs. Hierdoor is de wrijvingsweerstand bijna nul.

‘Metallurgische industrie ligt op koers voor extra energiebesparing’

‘Metallurgische industrie ligt op koers voor extra energiebesparing’

De extra energiebesparende maatregelen van de Nederlandse metallurgische industrie zijn onlangs goedgekeurd door de Rijksoverheid. “Hiermee liggen we op koers om de komende jaren bij te dragen aan de afgesproken…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Pilz lichtschermen geschikt voor de hoogste veiligheidscategorieën

PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL...

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 mei 2018, Veldhoven, Koningshof

Materials 2018

Vakbeurs en congres

4 juni 2018, Eindhoven

Dutch Technology Week

Tijdens de Dutch Technology Week (DTW) worden wonderlijke en innovatieve technologieverhalen verteld.

Meer agendapunten »