Voetgangers spotten voor ze de hoek om komen (video)

Nu gebeuren er misschien nog ongelukken met zelfrijdende auto’s, maar als het aan de wetenschap ligt, duurt dat niet lang meer. Op Stanford University is men bijvoorbeeld al een heel eind op weg met een computersysteem dat om de hoek kan kijken, om te zien of er daar verkeer aan komt.

De technologie maakt gebruik van laserstralen. Die worden de hoek om gestuurd en aan de weerkaatsing kunnen de wetenschappers opvallend veel aflezen. Dankzij een algoritme, want voor het menselijk oog lijken de teruggekaatste stralen vooral op een witte lichtwolk.

De weerkaatste stralen worden opgevangen met een fotondetector die individuele lichtdeeltjes kan scannen. Het scannen van het beeld kost nu nog tussen de 2 seconden en een uur, afhankelijk van de lichtkwaliteit, maar het algoritme vertaalt de wolk al binnen een seconde in een begrijpelijk beeld. En dat op een standaard laptop.

De wetenschappers werken nu aan een betere scankwaliteit en -snelheid, vooral bij daglicht. Bovendien moet de scanner nog sneller ‘begrijpen’ of een object in beweging is.

"Het system doet het al goed met sterk reflecterende objecten, zoals verkeersborden en voetgangers met reflecterende kleding. Maar als een voetganger zijn daagse jas aan heeft, kunnen we er nog niet op rekenen dat we hem goed zien", aldus Gordon Wetzstein van het Stanford Computational Imaging Lab.