EO

Elon Musk lanceert Falcon Heavy raket (met Tesla aan boord) (video)

07 februari 2018 om 14:32 uur

Elon Musk heeft weer een mooi spektakel op touw gezet: om de lancering van de Falcon Heavy-raket kracht bij te zetten, gaf hij deze zijn eigen rode ‘Roadster’ mee, die nu ‘misschien wel miljarden jaren’ rondjes vliegt rond Mars. Miljoenen mensen bekeken de lancering online.


De rode Tesla van mister Musk zelf, die rondjes rijdt rond Mars, met open kap en op de bestuurdersplek een pop die naar ‘Space Oddity' van David Bowie luistert. Je moet er maar op komen. En of het nou hieraan ligt of aan het feit dat de Falcon Heavy toch echt wel een heel bijzondere raket is, aandacht heeft de lancering in elk geval getrokken.

 

Ruimtereizen 4all

Musk wil ruimtereizen rendabel maken voor een grote groep mensen en daartoe streeft zijn bedrijf SpaceX naar raketten die met een lager energieverbruik meer kilo's kunnen lanceren. En liefst nog herbruikbaar zijn ook. De Falcon Heavy is de jongste telg in dit geslacht. De tweetrapsraket kan maar liefst drie keer zo veel bagage meenemen als zijn voorganger Falcon 9, voor de helft van de energie. De raket heeft 27 motoren, die tijdens de lancering een stuwkracht genereren van 22.819 kN op zeeniveau. Nadat de twee 'Side Boosters' en 'Core raket' zijn losgekoppeld, wordt de Falcon aangedreven door een enkele Merlin-motor, die in vacuüm een stuwkracht genereert van 934 kN. De Falcon Heavy kan een payload van 63.800 kilo in een lage baan om de aarde brengen, terwijl de Falcon 9 maximaal 22.800 kilo aankan.


Het hergebruiken van de raketten is half geslaagd: de Side Boosters kwamen inderdaad netjes terug op aarde, maar de Core raket is neergestort en stukgeslagen op zee. Volgens Musk had hij niet meer genoeg brandstof om het laatste stuk te kunnen remmen.

 

Overigens werkt SpaceX al aan de nog grotere raket, de Big Falcon Rocket (BFR; in de volksmond Big Fucking Rocket genoemd) die niet alleen naar Mars moet kunnen, maar die Musk ook wil gebruiken om rond de aarde te reizen.  

 

Bekijk hier de lancering van de Falcon Heavy

  NB het lanceringsfilmpje is momenteel niet beschikbaar, ook niet op de site van SpaceX. Ter compensatie hieronder de animatie: 

 

en hier de filmbeelden uit de auto

 

 

Reacties (1)

De roadster vliegt/rijdt rond Mars? Uit een raket die gisteren gelanceerd is?
Boudewijn, 8 februari 2018 09:42
 

Gerelateerd nieuws

'Zeilende' auto naar Australië (video)

'Zeilende' auto naar Australië (video)

Het Delftse Vattenfall Solar team presenteerde vandaag de nieuwe zonneauto, NunaX, waarmee de studenten de overwinning bij de Bridgestone World Solar Challenge (12-20 oktober) in Australië in de wacht hopen te slepen.

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Nieuwe aerogel schroeft prestaties zonnecollectoren op

Aan het MIT is een materiaal ontwikkeld dat zo perfect transparant is dat zonnecollectoren ineens meer dan 200 graden celsius kunnen opwekken. Dat maakt de collectoren geschikt voor de verwarming van woningen en voor…

Geautomatiseerd kunstwerken tekenen in het zand

Geautomatiseerd kunstwerken tekenen in het zand

Als onderdeel van hun diplomaproject bij HTL Salzburg ontwikkelden Jakob Größlinger, Filip Okic, Christoph Praschl en Lukas Steinbichler een numeriek bestuurde zandplotter. De jonge ingenieurs werden daarbij…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
MVK Fusion veldbusmodule

... is de uitnodiging tot het standaardiseren van modulaire eenheden en opent de deur naar een één-module-strategie

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Tosec
Tosec

Specialist in plaatbewerking

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 juli 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »