Bedrijfsleven bouwt zonder subsidie windpark op zee

Het bedrijfsleven is bereid om zonder subsidie een windpark te gaan bouwen en exploiteren op kavels I en II van Hollandse Kust (zuid). Marktpartijen hebben eind december vergunningsanvragen ingediend en die worden de komende maanden beoordeeld. Het windpark moet vanaf 2022 één miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien.

De kostprijs voor wind op zee is de afgelopen jaren fors gedaald. In overleg met marktpartijen is daarom besloten voor de kavels I en II van Hollandse Kust (zuid) een procedure zonder subsidie open te stellen. Bij de keuze van de winnaar wordt onder meer gekeken naar een tijdige realisatie van het windpark, de hoeveelheid geproduceerde energie en goede risicobeheersing. Het windenergiepark krijgt een capaciteit van circa 700 MW.

Innovatiekavel

Van 2 tot en met 18 januari loopt nog een andere vergunningsprocedure : voor de ontwikkeling van Kavel V van het windenergiepark Borssele. Dit is een kavel waar innovatie en het testen van nieuwe technologie centraal staat.

Eerdere winnaars

Tot 2023 worden vijf windparken aangelegd die het Nederlandse windvermogen op ruim 4500 MW brengen. In 2016 werd de vergunning voor de kavels I en II van windenergiepark De parken worden gebouwd door Ørsted en een consortium bestaande uit Eneco, Diamond Generating Europe, Shell en Van Oord.