EO

Nauwkeurigere windinformatie op Noordzee verlaagt kosten offshore windenergie

08 november 2017 om 22:15 uur - Petten

ECN, KNMI en Whiffle werken aan een nieuwe atlas met nauwkeurige informatie over wind op de Noordzee voor windenergietoepassingen. Als duidelijk is hoeveel wind er gemiddeld waait en hoe vaak het extreem hard waait, is een nauwkeurigere inschatting te maken van hoeveel energie je kunt opwekken met wind en hoe stevig je de windmolens moet maken zodat ze niet beschadigen of uitvallen. En als je zekerder weet wat de opbrengst van je windpark is, kun je goedkoper geld lenen van investeerders. Daarmee gaan de kosten voor windenergie op zee omlaag en dat is wat de overheid zich tot doel heeft gesteld.


ECN, KNMI en Whiffle (een spin-off van de TU Delft) bundelen hun expertise in het project Dowa (Dutch Offshore Wind Atlas), dat in juni 2017 is gestart en tot december 2019 duurt. Alle partijen hebben kennis van windcondities en windenergie, maar elke partij brengt ook specifieke kennis in. KNMI brengt kennis in over het berekenen van windklimaat (gemiddelden en extremen) met behulp van weermodellen, Whiffle heeft software ontwikkeld waarmee lokaal windinformatie kan worden berekend op een zeer hoge resolutie en ECN heeft specifieke kennis van windcondities bij windturbines en -parken.

 

In het Dowa-project wordt de huidige KNMI Noordzee Wind (KNW) atlas met windinformatie tot 200 m hoogte uitgebreid met 2014 tot nu, waardoor de dataset gebruikt kan worden voor het voorspellen van windenergieproductie van nu geplande windparken. Daarnaast wordt er een nieuwe atlas gemaakt die Dutch Offshore Wind Atlas heet. Deze is gebaseerd op verbeterde modellen en methodes en maakt gebruik van nauwkeurige windmetingen op vliegtuigen en satellieten die eerder niet gebruikt zijn. De nieuwe atlas geeft onder andere veranderingen van de wind binnen een etmaal (dag/nacht) beter weer en geeft windinformatie in hogere luchtlagen (600 m). Bovendien kan op basis van informatie in de Dowa lokaal zeer nauwkeurige windinformatie worden afgeleid met de software van Whiffle.

 

In het Dowa-project is ook aandacht voor de wind in de luwte van een individuele windmolen of een heel windpark. ECN heeft speciaal voor het project een Lidar (light detection and ranging) apparaat aangeschaft waarmee met behulp van laserlicht windvelden tot op enkele kilometers hoogte kunnen worden gescand. Met de steeds groter wordende windturbines worden windmetingen op grotere hoogte steeds belangrijker. 

 

Het Dowa-project wordt uitgevoerd in opdracht van de Rijksoverheid. De bedoeling is dat de informatie in de geactualiseerde KNW-atlas en de nieuwe Dowa beschikbaar is bij de tenders voor nieuwe windparken op zee aan de Hollandse kust-Zuid (Scheveningen) en de Hollandse kust-Noord (Egmond).

 

 

Gerelateerd nieuws

Metamaterialen met meer dan 100 vormen

Sommige metamaterialen kunnen in wel 100 vormen springen (video)

Onderzoekers van Amolf bestuderen 3D structuren die verschillende vormen kunnen aannemen, met het doel om metamaterialen te maken die meerdere eigenschappen hebben. De onderzoekers hebben een nieuwe manier bedacht om de…

Bommetje onder supergeleidingstheorie

Bommetje onder de supergeleidingstheorie

Metingen aan een supergeleider laten een scherpe overgang zien tussen een gewoon metaal en een zogeheten 'vreemd' metaal. Maar wat pas echt vreemd is: de overgang verliest die scherpte weer als de temperatuur…

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Wereldrecord energiezuinige dataconversie voor IoT

Het succes van IoT, dat bestaat uit veel kleine en autonoom werkende sensoren, hangt in hoge mate af van het energieverbruik. De energie die nodig is om de fysieke signalen om te zetten in digitale data, kan nog flink…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuwe Safety Field Box van Schmersal

Eenvoudige installatie-oplossing voor complexe machines: veiligheidsveldbus met PROFINET/PROFIsafe-veldbusinterface

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 december 2019, Utrecht

International MicroNanoConference 2019

De actieve betrokkenheid van industrie, wetenschap en gebruikersgemeenschap van microsystemen en...

11 december 2019, Arnhem - Doorwerth

ATEX 153

11 en 12 december 2019

Meer agendapunten »