EO

Nauwkeurigere windinformatie op Noordzee verlaagt kosten offshore windenergie

08 november 2017 om 22:15 uur - Petten

Er komt een nieuwe atlas met nauwkeurige informatie over wind op de Noordzee.

ECN, KNMI en Whiffle werken aan een nieuwe atlas met nauwkeurige informatie over wind op de Noordzee voor windenergietoepassingen. Als duidelijk is hoeveel wind er gemiddeld waait en hoe vaak het extreem hard waait, is een nauwkeurigere inschatting te maken van hoeveel energie je kunt opwekken met wind en hoe stevig je de windmolens moet maken zodat ze niet beschadigen of uitvallen. En als je zekerder weet wat de opbrengst van je windpark is, kun je goedkoper geld lenen van investeerders. Daarmee gaan de kosten voor windenergie op zee omlaag en dat is wat de overheid zich tot doel heeft gesteld.


ECN, KNMI en Whiffle (een spin-off van de TU Delft) bundelen hun expertise in het project Dowa (Dutch Offshore Wind Atlas), dat in juni 2017 is gestart en tot december 2019 duurt. Alle partijen hebben kennis van windcondities en windenergie, maar elke partij brengt ook specifieke kennis in. KNMI brengt kennis in over het berekenen van windklimaat (gemiddelden en extremen) met behulp van weermodellen, Whiffle heeft software ontwikkeld waarmee lokaal windinformatie kan worden berekend op een zeer hoge resolutie en ECN heeft specifieke kennis van windcondities bij windturbines en -parken.

 

In het Dowa-project wordt de huidige KNMI Noordzee Wind (KNW) atlas met windinformatie tot 200 m hoogte uitgebreid met 2014 tot nu, waardoor de dataset gebruikt kan worden voor het voorspellen van windenergieproductie van nu geplande windparken. Daarnaast wordt er een nieuwe atlas gemaakt die Dutch Offshore Wind Atlas heet. Deze is gebaseerd op verbeterde modellen en methodes en maakt gebruik van nauwkeurige windmetingen op vliegtuigen en satellieten die eerder niet gebruikt zijn. De nieuwe atlas geeft onder andere veranderingen van de wind binnen een etmaal (dag/nacht) beter weer en geeft windinformatie in hogere luchtlagen (600 m). Bovendien kan op basis van informatie in de Dowa lokaal zeer nauwkeurige windinformatie worden afgeleid met de software van Whiffle.

 

In het Dowa-project is ook aandacht voor de wind in de luwte van een individuele windmolen of een heel windpark. ECN heeft speciaal voor het project een Lidar (light detection and ranging) apparaat aangeschaft waarmee met behulp van laserlicht windvelden tot op enkele kilometers hoogte kunnen worden gescand. Met de steeds groter wordende windturbines worden windmetingen op grotere hoogte steeds belangrijker. 

 

Het Dowa-project wordt uitgevoerd in opdracht van de Rijksoverheid. De bedoeling is dat de informatie in de geactualiseerde KNW-atlas en de nieuwe Dowa beschikbaar is bij de tenders voor nieuwe windparken op zee aan de Hollandse kust-Zuid (Scheveningen) en de Hollandse kust-Noord (Egmond).

 

 

Gerelateerd nieuws

Goud voor auto die zelf de zon opzoekt

Goud voor auto die zelf de zon opzoekt

Solar Team Eindhoven, het team van de TU Eindhoven, heeft voor de vierde keer op rij de hoofdprijs gepakt in de Cruiser Class van de Bridgestone World Solar Challenge. Het team legde de ruim drieduizend kilometer lange…

‘Robotisering levert banen op’

Meer robots > meer banen

In 2018 gebruikte 7% van de bedrijven robots. Vooral bedrijven in de industrie en researchinstellingen maakten gebruik van bijvoorbeeld lasrobots of zelfsturende voertuigen in magazijnen. Ook andere relatief nieuwe ICT…

AI ontwikkelt nieuw materiaal

AI ontwikkelt zelfstandig een nieuw materiaal (video)

Aan de TU Delft is een nieuw materiaal ontwikkeld zonder enig experimenteel onderzoek te doen. Het supersamendrukbare maar sterke materiaal werd ontworpen met behulp van uitsluitend AI. “Kunstmatige intelligentie geeft…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

23 oktober 2019, Vianen

Praktijkdag Performance Level (PL) ISO 13849-1

Na de theoriedag PL/SIL of module 4: Ontwerpen besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van de...

Meer agendapunten »