EO

Veel feestelijke elektronica op succesvolle Maker Faire (video)

12 september 2017 om 08:16 uur

Bij Mariendael konden kinderen zien hoe nét iets grotere kinderen robots maken

Op de stand van VDL werden kinderen uitgenodigd om voetbalrobots te programmeren voor een op de vloer afgeplakt parcours.

Robots, robots, 3D printers, robots… Het was een elektronische bedoening, vorig weekend op de Eindhovense Maker Faire. Het zal de aard van de gaststad wel zijn. De lange arm van Philips. Want als je in Eindhoven iets maakt, moet het wel kunnen bewegen. Of anders tenminste flikkeren. Toch?


Het was de derde editie van de Eindhovense Maker Faire en de eerste ‘volwaardige', met een officiële licentie ‘Featured Maker Faire', waardoor ‘Eindhoven' nu deel uitmaakt van de wereldwijde Maker Movement. Deze beweging werd opgericht in 2006 en wil iedereen die iets maakt een platform bieden om zijn kunsten te tonen aan anderen. Het leuke is dat dat ‘iets' werkelijk álles mag zijn. Of je nou tuinkabouters beschildert of raketten lanceert, op een Maker Faire is er altijd wel iemand in je werk geïnteresseerd.

 

Dingen die bewegen

In Eindhoven maken mensen dingen die bewegen. En dat op een tamelijk hoog niveau. Je vind er dus replica's van de robots van Star Wars

star

de meest fantastische bewegende kunstwerken

 

   

wielen die schijnbaar op sensoren werken, maar feitelijk door de man in het blauwe jasje worden bediend middels een afstandsbediening in zijn jaszak

 
en robots die je bewegingen precies nabootsen.

 

Dingen voor kinderen 

Het mooiste is, dat een aanzienlijk deel van de makers zijn kennis en enthousiasme graag wil delen met de jeugd. Niet alleen viel er op het evenement zelf van alles te knutselen, programmeren, aansturen en uittesten, een aanzienlijk deel van de exposanten doet ook buiten de beurs educatief werk.

 

Zoals Wesley Nieuwenhuizen die met kinderen de straat op gaat om plastic afval te verzamelen, om dat vervolgens om te smelten tot broches, sleutelhangers, of andere kleine kunstwerkjes.

ztu

 

En Teun van Roesel die lespakket Solly in elkaar heeft gezet om kinderen vertrouwd te maken met elektronica en robots

solly

 

Gael Langevin die een open source platform heeft opgericht waar alles is te downloaden om een ongelofelijk menselijke robot na te bouwen

 

En pianist Jeroen van Veen die met zijn dochter een heuse vleugel heeft nagebouwd van legoblokjes om de aandacht van kinderen te trekken en hun vervolgens wegwijs te maken in de muziek

piano

 

Andere dingen

Overigens waren er ook een paar mensen te vinden die zich niet op kinderen richten. Zoals Marco van Nieuwenhoven die bezig is een goedkope handprothese te ontwikkelen voor derdewereldlanden
diy

 

en een heleboel mensen die het gewoon lekker voor zichzelf doen. Zoals de makers van de voertuigen in deze optocht:

 

Meer dingen voor kinderen

Okee, toch nog een paar dingen voor kinderen:

   

 

en

 

Onweerstaanbaar

Toch?

Het zou mij verbazen als de bezoekersaantallen volgend jaar de tienduizend van dit jaar niet overtreffen. En als de volgende generatie Eindhovense kindjes niet ook gewoon elektronica gaat studeren. Want als je nou érgens wordt getriggerdom de technische kant op te gaan, is het hier wel.

 

Verslag: Maartje Henket

 

Gerelateerd nieuws

Deze 3D-geprinte structuren kunnen gecontroleerde bewegingen uitveoren onder invloed van een magnetisch veld (beeld: MIT)

Magnetische 3D-prints kruipen, rollen en springen (video)

Engineers aan het Massachusetts Institute Of Technology hebben ‘zachte’ 3D-geprinte structuren ontwikkeld waarvan de bewegingen kunnen worden bestuurd met een magneet.

Watertaxi Seabubbles ‘zo snel en stabiel als een auto’ (video)

Watertaxi Seabubbles ‘zo snel en stabiel als een auto’ (video)

Seabubbles is een draagvleugelbootboot die gebruik maakt van vliegtuigtechnologie om stabiel te blijven. Bedoeling is om watertaxi’s te creëren die even stabiel en snel zijn als auto’s.

Enorme 3D-printer verwerkt alle soorten afval

Enorme 3D-printer verwerkt allerlei soorten afval

De Genkse startup Colossus (Be) heeft een 3D-printer laten bouwen waar objecten tot drie meter hoog kunnen worden geprint van allerhande korrels, gemaakt van afval. Naar verluidt is het een van de drie grootste 3D…

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV
B&R Industriële Automatisering BV

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Product van de maand

RSS
Drie functies in één relais

Nieuwe PROTECT SRB-E-FWS-TS veiligheidsrelais modules. Meer functies in één relais: bij het nieuwe veiligheidsrelais.

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 juni 2018, Arnhem

State of Fashion: Searching for the New Luxury

Tentoonstelling over mode, met aandacht voor technologie en snufjes

27 augustus 2018, Amsterdam

EMC Europe

Internationaal symposium over EMC.

18 september 2018, Hardenberg

TIV

TIV houdt in 2018 haar twintigste editie in Hardenberg. Op 18, 19 en 20 september is de vakbeurs het...

Meer agendapunten »