EO

Ondanks grove fouten: blind vertrouwen in Wikipedia

05 juni 2011 om 12:54 uur - Enschede

Wikipedia is voor velen een belangrijke bron van informatie. Toch is de inhoud van de artikelen niet altijd juist. Teun Lucassen van de Universiteit Twente onderzoekt hoe mensen de betrouwbaarheid van Wikipedia-artikelen beoordelen. Uit zijn onderzoek komt naar voren dat grove inhoudelijke fouten in een artikel, zelfs bij experts, het vertrouwen in dat artikel nauwelijks doet dalen. Lucassen concludeert dat mensen de inhoud zeer oppervlakkig bekijken en doorgaans blindelings geloven wat er staat.


In zijn onderzoek manipuleerde Lucassen de inhoud van diverse artikelen over automotoren. Hij introduceerde daarbij aanzienlijke inhoudelijke fouten in de tekst. Vervolgens liet hij deelnemers aan het experiment, waarvan ongeveer de helft expert op dat onderwerp en de helft leek, de artikelen lezen. Een gedeelte van de groep kreeg de originele tekst voorgelegd. Een ander gedeelte kreeg een gemanipuleerde tekst voorgelegd, waarvan tot wel vijftig procent van de beweringen onjuist was.

 

Het vertrouwen in de inhoud van de tekst daalde bij de leken zoals verwacht niet door de fouten. Zij konden immers niet op inhoudelijke gronden beoordelen wat juist en wat niet juist was. Bij de experts was er wel sprake van een daling in het vertrouwen, maar deze bleek zeer gering. Bij gemanipuleerde artikelen waarvan de helft van de beweringen onjuist was en zelfs de definitie in het artikel niet klopte, vertrouwde nog steeds ongeveer 65 procent van de experts in de juistheid van het artikel, tegen iets meer dan 80 procent bij het originele artikel. Het onderzoek is uitgevoerd onder 657 deelnemers.

 

Volgens Lucassen toont het onderzoek aan dat mensen de inhoud van de artikelen zeer oppervlakkig bekijken en doorgaans blindelings geloven wat er staat. Een andere groep vertrouwt de informatie op Wikipedia überhaupt niet, zelfs ongezien.

 

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Teun Lucassen en prof. dr. Jan Maarten Schraagen van de vakgroep Cognitieve Psychologie & Ergonomie (CPE). De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het Journal of the American Society for Information Science and Technology.

 

Gerelateerd nieuws

Nieuwe constructieprincipes erkend in nominaties voor Wim van der Hoek Award 2019

Nieuwe constructieprincipes erkend in nominaties voor Wim van der Hoek Award 2019

De jury van de Wim van der Hoek Award 2019 heeft van twee technische universiteiten en een hogeschool drie nominaties ontvangen voor studenten die in hun afstudeerwerk bestaande of nieuwe constructieprincipes hebben…

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

Hoe kun je de complexiteit van high tech systemen aanpakken?

TNO, Obeo en Altran gaan samenwerken aan oplossingen voor de complexiteit van high tech systemen. Het menselijk brein kan deze volgens hen namelijk eigenlijk niet meer overzien.

Fotonen in het gevang: onderzoekers sluiten licht op in fotonisch kristal

Fotonen in het gevang: onderzoekers sluiten licht op in fotonisch kristal

Een miniatuur gevangenis voor fotonen: dat is de nanocavity die onderzoekers van de Universiteit Twente hebben ontdekt. Het is een uiterst kleine holte die van alle kanten wordt omgeven door een fotonisch kristal, een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilig heksysteem PSENmlock

Het heksysteem PSENmlock biedt een veilige vergrendeling en veilige sluiting in slechts één product. De PSENmlock...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 oktober 2019, Eindhoven

Dutch Design Week

Ontwerpers presenteren hun werk op 100 locaties in Eindhoven

24 oktober 2019, Vianen - 24 en 25 oktober

Basistraining automatiseringssysteem PSS4000

Meer agendapunten »