EO

Ondanks grove fouten: blind vertrouwen in Wikipedia

05 juni 2011 om 12:54 uur - Enschede

Wikipedia is voor velen een belangrijke bron van informatie. Toch is de inhoud van de artikelen niet altijd juist. Teun Lucassen van de Universiteit Twente onderzoekt hoe mensen de betrouwbaarheid van Wikipedia-artikelen beoordelen. Uit zijn onderzoek komt naar voren dat grove inhoudelijke fouten in een artikel, zelfs bij experts, het vertrouwen in dat artikel nauwelijks doet dalen. Lucassen concludeert dat mensen de inhoud zeer oppervlakkig bekijken en doorgaans blindelings geloven wat er staat.


In zijn onderzoek manipuleerde Lucassen de inhoud van diverse artikelen over automotoren. Hij introduceerde daarbij aanzienlijke inhoudelijke fouten in de tekst. Vervolgens liet hij deelnemers aan het experiment, waarvan ongeveer de helft expert op dat onderwerp en de helft leek, de artikelen lezen. Een gedeelte van de groep kreeg de originele tekst voorgelegd. Een ander gedeelte kreeg een gemanipuleerde tekst voorgelegd, waarvan tot wel vijftig procent van de beweringen onjuist was.

 

Het vertrouwen in de inhoud van de tekst daalde bij de leken zoals verwacht niet door de fouten. Zij konden immers niet op inhoudelijke gronden beoordelen wat juist en wat niet juist was. Bij de experts was er wel sprake van een daling in het vertrouwen, maar deze bleek zeer gering. Bij gemanipuleerde artikelen waarvan de helft van de beweringen onjuist was en zelfs de definitie in het artikel niet klopte, vertrouwde nog steeds ongeveer 65 procent van de experts in de juistheid van het artikel, tegen iets meer dan 80 procent bij het originele artikel. Het onderzoek is uitgevoerd onder 657 deelnemers.

 

Volgens Lucassen toont het onderzoek aan dat mensen de inhoud van de artikelen zeer oppervlakkig bekijken en doorgaans blindelings geloven wat er staat. Een andere groep vertrouwt de informatie op Wikipedia überhaupt niet, zelfs ongezien.

 

Onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Teun Lucassen en prof. dr. Jan Maarten Schraagen van de vakgroep Cognitieve Psychologie & Ergonomie (CPE). De resultaten worden binnenkort gepubliceerd in het Journal of the American Society for Information Science and Technology.

 

Gerelateerd nieuws

XLCargoDrones innovatiecentrum zoekt deelnemers

XLCargoDrones innovatiecentrum zoekt deelnemers

De UT, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en de Hogeschool van Amsterdam bundelen hun krachten op het gebied van onbemande vliegtuigen voor vrachtvervoer in het innovatiecentrum XLCargoDrones. De focus…

Supergeleiders zorgen voor lichtere windmolens

Supergeleiders zorgen voor lichtere windmolens

Een windmolen aan de Deense kust bij Thyborøn heeft een wereld-primeur: de conventionele generator, met permanente magneten, is daar vervangen door een exemplaar met supergeleiders. Die nieuwe turbine is half zo zwaar,…

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Telebotica: op afstand voelen wat je robot doet

Robots kunnen niet alleen op eigen houtje werken, maar ook fungeren als de handen en ogen van een menselijke operator. Met de nieuwste generatie telebotica voel je het zelfs als je ergens tegenaan stoot. Ook als je zelf…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Safe PCB Nederland
Safe PCB Nederland

Printplaten/PCB's, prototype en series

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

16 januari 2019, Veldhoven

Thermische analyse

Thermische analysetechnieken (zoals TGA, DTA, (MT)DSC, micro-calorimetrie, hoge snelheidscalorimetrie,...

21 januari 2019, Breda

2-daagse training CE-engineering en fabrikantschap

De Europese CE-richtlijnen gaan uit van het simpele scenario dat bij een verhandeld en/of in gebruik...

Meer agendapunten »