NERF: toponderzoek in Vlaanderen

Valt de neuronentaal te ontcijferen? En kunnen we ooit zelf leren communiceren met onze hersenen, in hun eigen taal? Het Neuro-Electronics Research Flanders of NERF is een uniek onderzoeksinitiatief van IMEC, VIB en K.U.Leuven dat topwetenschappers samenbrengt om de werking van het brein te ontrafelen.

Hersenen – Ze vormen de basis van alle intelligentie. Ze luisteren, verwerken en sturen voortduren signalen – met miljarden door elkaar. Maar geen mens die hun taal begrijpt.

Neuronen eten chips

Hersencellen zijn zeer plastisch, ze kunnen bijvoorbeeld volledig rond een object groeien en dat als het ware opeten. IMEC heeft dit principe gebruikt om een revolutionaire chip te ontwikkelen waaruit minuscule nageltjes steken waaromheen de neuronen kunnen groeien. Zo maken de neuronen en de chip een zeer intiem contact.

NERF wil hierop verder bouwen, de chip gebruiken om de signalen van de hersencellen uit te lezen en de code waarmee ze onderling communiceren te kraken. Eens de code gekraakt, kunnen we de chips en de neuronen echt boodschappen laten uitwisselen. Zo hopen we dieper inzicht te krijgen in het functioneren van het menselijk brein. Op lange termijn moet het onderzoek toelaten om nieuwe therapieën te ontwikkelen voor hersenziekten en -beschadiging.

Belang van NERF

Hoge resolutie neuro-elektronica is een totaal nieuw domein. Het vergt het actief samenbrengen van verschillende disciplines om tot doorbraken te komen. Er moeten dus bruggen gebouwd worden tussen de disciplines. NERF bundelt de expertise van drie Vlaamse topinstituten: nano-elektronica (IMEC), biotechnologie (VIB) en geneeskunde (K.U.Leuven). Het samenbrengen van die kennis op één plaats zet Vlaanderen wereldwijd op de kaart: NERF wordt het eerste multidisciplinair onderzoeksinitiatief ter wereld dat de interactie tussen elektronica en hersencellen zo gedetailleerd zal bestuderen.

Startsymposium 29-30 oktober

NERF gaat officieel van start op 29 en 30 oktober. Tijdens het startsymposium in Leuven komen topwetenschappers uit de verschillende disciplines van neuro-elektronica samen om de bruggen te definiëren die nodig zijn om NERF succesvol te laten functioneren en om samen het onderzoeksplan van NERF op te stellen. De sprekers komen van VIB, KULeuven en IMEC en van buitenlandse topinstituten (MIT, Stanford, Harvard, MPI, Caltech, Rutgers, Duke Univ, Georgia Tech).

Bezoek van H.K.H. Prinses Astrid 28 oktober

Op 28 oktober bezoekt H.K.H. Prinses Astrid het U.Z.Leuven (Gasthuisberg) en IMEC. Aanleiding is de toekenning van het Gustave Delport fonds 2009 van de Koning Boudewijnstichting aan Kris Van Kuyck, onderzoeker aan de K.U.Leuven, voor zijn onderzoek naar de behandeling van anorexia nervosa door elektrische hersenstimulatie. In Gasthuisberg zal H.K.H. Prinses Astrid een toelichting krijgen bij de verschillende aspecten van het onderzoek. Daarna wordt een bezoek gebracht aan IMEC’s neuroconvergentielab en de hersenprobes die IMEC en K.U.Leuven gezamenlijk ontwikkelen voor dit project. Ten slotte wordt ook NERF toegelicht, het nieuwe onderzoeksinitiatief van IMEC, K.U.Leuven en VIB om internationaal toptalent aan te trekken voor baanbrekend onderzoek naar de werking van de hersenen.

Over NERF:

NERF zal gehuisvest worden op de IMEC-campus in Leuven. Daar kunnen de multidisciplinaire onderzoeksteams werken in een nieuw 1000 m2 neuro-elektronica lab met toegang tot ultramoderne clean rooms. Tegen 2014 hoopt NERF 50 internationale toponderzoekers aan het werk te hebben. De eerste onderzoekers worden tegen eind dit jaar aangeworven. Er zijn kandidaten van over de hele wereld. De NERF-wetenschappers zullen nauw samenwerken met onderzoekers van IMEC, VIB en K.U.Leuven.

NERF krijgt de steun van de Vlaamse overheid, 3 miljoen euro voor de eerste drie jaar. De rest van de werkingsmiddelen komt van de oprichters van het onderzoeksinstituut.