Neelie Kroes geïnspireerd door Brainport

Neelie Kroes bracht toonde zich tijdens een werkbezoek aan Brainport enthousiast over wat er in de regio gebeurt: “Je kunt je voorstellen wat het betekent om je week te beginnen in de slimste regio van de wereld”. De Eurocommissaris bezocht onder andere Andromeda, Philips, High Tech Campus Eindhoven en Automotive NL.

Neelie Kroes beheert de Europese Digitale Agenda waarbij ICT als motor dient om Europeanen en Europese organisaties beter met elkaar te verbinden. Speerpunten zijn een grenzeloze digitale markt en een groter gebruik van Telehealth-oplossingen in de zorg.

In dat licht bezocht Kroes Philips Research dat een aantal oplossingen voor het Europese Active and Healthy Ageing -initiatief presenteerde. Verder woonde zij de oprichting van de coöperatie Slimmer Leven 2020 bij, een Brainport-samenwerking die inzet op een hoog niveau van zorg, wonen en welzijn met behulp van technologie. Kroes: "Er is hier innovatie en ICT genoeg, maar hoe maak je het slim? Daar gaat het om. De patiënt moet niet het gevoel hebben in een elektronicawinkel te leven. In Eindhoven zijn ze daar op een unieke manier mee bezig. Laten we met elkaar afspreken dat het niet uniek blijft, want dat betekent dat Europa er te weinig van profiteert. We moeten over grenzen denken. In de zorg worden we geconfronteerd met situaties waar we niet omheen kunnen: daar moeten we nú mee aan de slag."

Op de trom slaan

Nederland speelt wat technologische ontwikkeling en ICT betreft een belangrijke rol in Europa. Daarbij spreekt de Open Innovatie-manier van werken op High Tech Campus Eindhoven Kroes bijzonder aan: "Ik was al geïnspireerd door de Campus, maar wat me vandaag bijzonder opviel is de enorme motivatie van de mensen. Men werkt vanuit betrokkenheid en weet heel goed mogelijkheden te benutten. En belangrijker nog: niet technologische ontwikkeling staat voorop, maar de mens. Die moet uiteindelijk de apparaten gebruiken. Wat hier gebeurt is grenzeloos, daar mogen we – en zal ik – best wat vaker voor op de trom slaan."

bron: Hight Tech Campus Eindhoven