Nederlandse voetbalrobots opnieuw tweede op WK

In een spannende finale in Istanboel behaalde het robotvoetbalteam TechUnited dit jaar opnieuw de tweede plaats. De wedstrijd werd met 6-5 gewonnen door het Chinese team Water. Ook vorig jaar verloor TechUnited de fnale van Water.

Het voetbalrobotteam van de TU/e, Tech United, begon zeer sterk aan het WK in Istanbul. De eerste zeven wedstrijden werden allemaal gewonnen. Het totale doelsaldo aan het einde van het toernooi stond op 90-10. Dat het ging om een verhitte strijd blijkt wel uit het feit dat de Eindhovense keeper een uur voor aanvang van de finale had te kampen met gesmolten elektronica. Al eerder had hij het tapijt in zijn doelgebied vernield.  een deel van de schade was  niet meer te repareren. Het rekje, dat de doelman omhoog schuift bij om hoge ballen te stoppen, werkte niet. Terwijl hoge ballen het specialisme zijn van het Chinese team.

Robocup

Het wereldkampioenschap RoboCup bestaat sinds 1997 en wordt jaarlijks gehouden. Dit jaar was de WK in Istanbul, van 5 tot en met 10 juli. Het TU/e-team speelde in de Middle Size League, dat officieus de ‘koningsklasse’ is van het robotvoetbal. De robots voetballen geheel onafhankelijk, zonder menselijke tussenkomst – behalve van de scheidsrechter. De teams spelen met een echte voetbal, vijf tegen vijf, in wedstrijden van twee maal vijftien minuten.

De teams werken elk jaar hard aan verbetering van de technieken. Doordat de RoboCup-organisatie elk jaar de regels aanpast, zijn alle teams gedwongen te blijven innoveren. Dat levert vaak geheel nieuwe ideeën en technieken op, die ook toegepast worden in bijvoorbeeld robots voor de zorg.

Tech United

Tech United bestaat uit zo’n dertig studenten en onderzoekers, en natuurlijk de voetbalrobots. De afgelopen drie jaar stond het team telkens in de finale van het WK Robocup (China 2008, Oostenrijk 2009, Singapore 2010).

Zorgrobots

Tech United speelde in Istanbul voor het eerst ook mee in een andere klasse: de @Home-competitie. Daarin moeten de deelnemende robots diverse huishoudelijke taken uitvoeren in een huiselijke omgeving, zoals een pak melk uit de koelkast halen. De TU/e heeft hiervoor een zorgrobot ontwikkeld met de naam Amigo, met veel technieken van de voetbalrobots. Amigo ging in zijn laatste challenge, de ‘Go Get It’ sterk van start, maar al na een minuut raakte hij een object en dat is niet toegestaan in deze challenge. Einde voor Tech United in de RoboCup@Home competitie.

Tijdens de Go Get It moet de robot naar een locatie toe rijden om daar objecten te herkennen en mee nemen. De locatie en de objecten worden aan Amigo verteld door een jury lid. Er zijn punten te verdienen voor het vinden van de juiste locatie, het herkennen van de objecten en het oprapen en mee nemen van het object. Het aanraken van andere obstakels in de ruimte, is niet toegestaan.

Alhoewel het team hoge verwachtingen had, wist het ook dat kleine objecten op de grond niet gezien konden worden door Amigo. Laat de jury nu net midden in de kamer een kaars hebben geplaatst..