Nederlander krijgt Nobelprijs voor natuurkunde

De in Rusland geboren Nederlandse wetenschapper Andre Geim krijgt de Nobelprijs voor natuurkunde. Dat werd dinsdag bekend gemaakt.

Geim deelt de prijs met de Brits-Russische Konstantin Novoselov. Zij krijgen de Nobelprijs omdat ze er in zijn geslaagd een nieuwe, theoretisch al bekende vorm van koolstof,  grafeen, daadwerkelijk te vervaardigen. Het materiaal is slechts één atoom dik en is niet alleen het dunste materiaal dat we kennen, maar ook het sterkste. Het geleidt elektriciteit even goed als koper, en warmte beter dan elke ander bekend materiaal. Het is bijna helemaal doorzichtig, maar tegelijkertijd zo dicht dat zelfs het kleinste gasatoom er niet doorheen kan. 

Geim en Novoselov toonden aan dat het mogelijk is om een enkele laag koolstofatomen van een blokje grafiet af te trekken. Hiermee was grafeen, één van de eerste stabiele tweedimensionale materialen, een feit. Grafeen staat aan de basis van nieuwe transistorsen, transparante touchscreens, zonnecellen en zelfs hele nieuwe generaties ‘slimme’ auto’s en vliegtuigen.

Andre Geim is bijzonder hoogleraar aan de Radbout Universiteit van Nijmegen en won eerder al de IgNobelprijs, een parodie op de echte Nobelprijs.

De prijs wordt op 10 december uitgereikt en de winnaars delen een bedrag van ongeveer 11 miljoen euro.