Mountainboard met elektrische aandrijving

Studenten hebben tijdens hun studie soms ideeën die ze al tijdens hun opleiding kunnen realiseren. Eén zo’n wild idee is een longboard met elektrische aandrijving. Al in 2015 bouwden studenten van de Hochschule Bochum zo’n ding. Het vervolg is nu een off-road mountainboard dat de naam Epos heeft gekregen.

Dit snelle board kan beduidend meer dan zijn ‘kleine’ voorganger. De studenten hebben bij de verdere ontwikkeling meer mogelijkheden in een speciaal simulatiesoftwarepakket gestopt. Omdat Epos geschikt is voor off-road werd de elektronica op het board zelf aangebracht en is het ‘voertuig’ voorzien van luchtbanden met profiel.

  

Snel en modulair

De Epos is snel. Alle vier wielen worden aangedreven door een motor van 386 W. Hiermee beschikt het kleine vervoermiddelen over meer dan het dubbele aandrijfvermogen en haalt het vlot 35 km/u; meer is uit oogpunt van veiligheid niet verantwoord. Het aangedreven board heeft een massa van 20 kg en een actieradius van 20 km voordat het weer moet worden opgeladen. Momenteel testen de studenten nog traction control, die het doordraaien van de banden moet voorkomen.

Voor de Epos ontwikkelden de studenten de oude hardware verder. De ingebouwde elektronica kan ook duidelijk meer dan zijn voorganger. De studenten kunnen de elektronica uitbreiden en die via CANbus aan elkaar knopen. De hardware is dus uit te breiden, net als in een auto.

De studenten zijn nog niet tevreden en ontwikkelen de Epos nog verder. Zo moet de aandrijving in een mobiele robot worden ingebouwd. Er zijn al diverse master-studenten die dit willen oppakken.

bron: Hochschule Bochum