MechDes engineert klimmende windmolenkraan

De LCC140 van Lagerwey is ‘s werelds tweede klimmende kraan voor de bouw van windmolens. De engineers van MechDes Engineering hebben het mechanisch concept van dit uitdagende project ontworpen (concept engineering). Vervolgens hebben ze het ontwerp tot in detail uitgewerkt naar een maakbare machine (structural engineering en basic engineering).

Hydrauvision heeft de volledige hydraulische installatie gerealiseerd. Elmatechnology heeft de besturing van de kraan geprogrammeerd. 

Het bouwen van windmolens met een klimmende kraan brengt een aantal voordelen met zich mee. Een klimmende kraan is kleiner dan een conventionele kraan en daardoor eenvoudiger te transporteren. Omdat de footprint van een klimmende kraan kleiner is kun je ook bouwen op moeilijker bereikbare plaatsen. De bouw van een windmolen gaat volgens Lagerwey bovendien sneller met een klimmende kraan.

MechDes Engineering

Voor MechDes Engineering is het de tweede maal dat er een klimmende kraan voor Lagerwey is ontworpen en doorgerekend. Een aantal jaar geleden heeft MechDes Engineering de engineering verzorgd voor het kleinere broertje van de LCC140 (de LCC60). De LCC60 klimt op een geheel andere wijze en kan 60 ton tillen waar de LCC140 140 ton kan tillen. Voor beide projecten geldt dat er gemiddeld 15 engineers van MechDes Engineering gedurende een jaar lang gewerkt hebben aan deze mooie resultaten.

Lagerwey bouwt klimmende windmolenkraan