‘Mars van de Triffids’ wint fotoprijs

Een foto van een met diamant bekleed woud van nanobuisjes die kunnen fungeren als miniatuur elektronenemitters, kreeg de hoofdprijs in een Engelse nationale competitie voor wetenschapsfoto’s. De wedstrijd was uitgeschreven door de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC).

‘March of the Triffids’, van Paul May van de University of Bristol, toont koolstof nanobuisjes die zijn samengevoegd om structuren te vormen die kunnen optreden als emitter voor elektrische stroom. Het ingekleurde beeld is gemaakt met een elektronenmicroscoop en het stal de show temidden van veel verbluffende foto’s over ‘wetenschap in actie’. Paul May legt uit: "Koolstof nanobuisjes groeien gewoonlijk verticaal omhoog, als de haren van een borstel, maar als ze in contact komen met water klonteren ze samen en vormen ze wigwam-achtige structuren met een puntige top. Om ze in deze vorm te houden brachten we er een uiterst dunne laag diamant op aan. Ze vormen nu arrays van punten die bestaan uit 10 tot 20 nanobuisjes. Als we er een hoge spanning op aanleggen, verplaatsen de elektronen zich naar de punt van de wigwam en treedt er elektronenemissie op. Als we ze dan een fosforscherm laten raken wordt er licht afgegeven. Dat zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot displays met een langere levensduur."

May verklaart ook waar de naam ‘March of the Triffids’ vandaan komt: "Ik probeerde de opnames in Photoshop met verschillende kleuren te bewerken en toen ik groen gebruikte deden de wigwams met meteen denken aan Triffids (genetisch gemanipuleerde planten die mensen doden met een giftige angel – naar een boek van John Wyndham in 1951, red.). Honderden ervan vormden samen een marcherend leger."

Tot de winnende foto’s behoorden verder:

  • Prachtige 3D-geprinte versies van wiskundige constructies als de Juliaverzameling;
  • Elektronenmicroscoopbeelden van de cellen in bamboe;
  • een nanometerdikke dampcel die wordt gebruikt in atomaire fysica-experimenten die interferentiepatronen laat zien die bekend staan als Newton’s Ringen;
  • Een spookachtig verlicht, geanimeerd ‘brein in een pot’ om het effect te illustreren van horrorfilms op hersengolven;                                      
  • Een iCub humanoïde robot die als een kind leert te bewegen en omgaan met zijn omgeving.

In zei felicitatie aan de winnaars en deelnemers zei professor Philip Nelson, chief executive van EPSRC: "De kwaliteit van de inzendingen getuigt van de talenten van de mensen die EPSRC ondersteunt, zowel op wetenschappelijk als op artistiek gebied. Deze competitie en de werkelijk inspirerende foto’s zijn een mooie manier om je bezig te houden met wetenschap en techniek, anderen ervoor te interesseren en het grote publiek te laten zien welk onderzoek van hun belastinggeld wordt betaald."

De prijswinnende beelden zijn, met toelichting, allemaal beschikbaar op het EPSRC flickr album.