Marianne en Henk Timmer van start in zuinig rijden competitie

Vanochtend zijn Marianne en Henk Timmer met een nieuwe sportieve uitdaging begonnen. Tijdens de Shell FuelSave Driving Challenge strijden ze tegen elkaar om zo zuinig mogelijk te rijden. In twee dagen zullen zij vijf provincies bezoeken en een afstand van ongeveer 500 kilometer afleggen met een zo laag mogelijk brandstofverbruik.

Marianne en Henk krijgen onderweg deskundig advies over brandstofbesparing van de studententeams die deelnemen aan de Shell Eco-marathon en zullen hun ervaringen delen met Nederlandse automobilisten. Op 7 mei sluiten ze hun reis af in Rotterdam, waar de winnaar bekend gemaakt zal worden.

Zuinig met energie

De Shell FuelSave Driving Challenge heeft als doel Nederlanders bewuster te maken van hun rijgedrag en hoe dit invloed kan hebben op het brandstofverbruik. Gedurende de challenge ontvangen Marianne en Henk de nodige tips & tricks van de Eco-marathon teams die zij bezoeken. De studenten zijn de aangewezen experts om Marianne en Henk bij te staan met advies, omdat zij samen met 3000 andere studenten uit heel Europa unieke zuinigheidsrecords proberen te vestigen tijdens de Eco-marathon in de straten van Rotterdam. Deze kennis rondom de toekomst van energie en mobiliteit brengen Marianne en Henk in de praktijk door te bewijzen dat iedere automobilist brandstof kan besparen.

Uitdaging

De lat ligt hoog. Henk en Marianne Timmer treden in de voetsporen van het echtpaar John en Helen Taylor, internationaal bekend vanwege tientallen records op het gebied van energiezuinig rijden. Zij realiseerden vorig jaar in hun Volkswagen Golf 1.4 TSI een afstand van 1020 kilometer op slechts 40 liter Shell FuelSave Euro 95, een verbruik van 25,5 kilometer op 1 liter.

"Zowel Henk als ik weten als ex-topsporters wat er nodig is om een topprestatie neer te zetten. Daarbij is het vooral belangrijk om je krachten te verdelen en slim om te gaan met je energie. Het is een uitdaging om deze kennis toe te passen in deze competitie met mijn man. We zijn allebei fanatiek en competitief ingesteld, ik ben benieuwd wie er gaat winnen", aldus Marianne.

Twee dagen, één doel

Tijdens de FuelSave Driving Challenge leggen Marianne en Henk in twee identieke Volkswagen Golf’s 1.2 Blue Motion gedurende twee dagen een afstand af van ongeveer 500 kilometer op zo min mogelijk FuelSave Euro 95 brandstof. Diegene die het minste brandstof heeft verbruikt, ontvangt de ‘zuinig rijden trofee 2013′. Marianne en Henk starten in Amsterdam, waar de tanks van hun auto’s gesealed zullen worden, om naar Arnhem te reizen voor een bezoek aan het Eco-marathon team HAN Hydromotive. Vervolgens stoppen ze in Eindhoven bij het TU/ecomotive team. De volgende dag reizen ze naar Helmond voor een bezoek aan het M.A.C.-Eco team, waarna ze via Breda door zullen reizen naar Den Haag. Hier zullen Marianne en Henk het Future Force team een hart onder de riem steken, om vervolgens in Rotterdam te finishen.

PROGRAMMA

Wanneer

Waar

Plaats

Wat

MAANDAG 6 mei

08.30 – 09.00u

Noord-Holland

Amsterdam

START

09.30 – 10.30u

Utrecht

Hoogland

Pitstop challenge Shell Station de Slaag

11.15 – 12.15u

Gelderland

Arnhem

Bezoek SEM team HAN Hydromotive

12.45 – 13.45u

Gelderland

Lent

Fotomoment

14.45 – 15.45u

Brabant

Eindhoven

Bezoek SEM team TU/ecomotive

15.45 – 16.15u

Brabant

Eindhoven

Fotomoment

16.15u

Brabant

Eindhoven

Aankomst hotel

DINSDAG 7 mei

9.00u

Brabant

Eindhoven

START

09.30 – 10.30u

Brabant

Helmond

Bezoek SEM team M.A.C.-ECO

11.45 – 12.45u

Brabant

Helmond/Breda

Pitstop challenge Shell Station Hank

13.30 – 13.45u

Zuid-Holland

Den Haag

Fotomoment

14.00 – 15.00u

Zuid-Holland

Den Haag

Bezoek SEM team Future Force

15.45 – 16.00u

Zuid-Holland

Rotterdam

Fotomoment

16.00u

Zuid-Holland

Rotterdam

FINISH

De officiële Shell FuelSave tips

Brandstof en smeermiddel

De brandstof is van belang – Niet alle brandstoffen zijn hetzelfde. U kunt brandstof besparen door een combinatie van een goede rijstijl en het gebruik van de juiste brandstof. In combinatie met de zuinig rijden tips kan een brandstof met een brandstofbesparende formule u helpen om uw brandstofverbruik en -kosten te reduceren door meer uit elke tank te halen.

Gebruik de juiste olie – Gebruik altijd de aanbevolen klasse motorolie. U kunt brandstof besparen door het smeermiddel te gebruiken dat de fabrikant heeft aanbevolen. Ook motoroliën van betere kwaliteit kunnen uw motor efficiënter laten werken.

Voertuigonderhoud

Stel uw motor af en onderhoud deze volgens de handleiding van uw voertuig – Met een goed afgestelde motor kunt u brandstof besparen, dus verwissel regelmatig de olie en volg de aanbevelingen van uw autofabrikant met betrekking tot onderhoud. Door bijvoorbeeld een verstopt luchtfilter te vervangen, kunt u brandstof besparen en uw motor beschermen.

Houd uw banden op de juiste spanning – Banden die tot de juiste spanning zijn opgepompt, zijn veiliger en gaan langer mee. Een bandenspanning die 10% te laag is, kan de brandstofefficiëntie reduceren. Een band die te hard of te zacht is opgepompt, heeft tevens meer kans op beschadigingen.

Rijstijl en rijgedrag

Rijd gelijkmatig – Bij een agressieve rijstijl kan er meer brandstof worden verbruikt dan bij een rustige rijstijl. Trek niet te hard op en rem niet te hard, en probeer zo soepel mogelijk te sturen.

Schakel sneller door en vermijd een te hoog toerental – Hoe hoger uw versnelling, hoe lager de snelheid van uw motor, wat de brandstofefficiëntie kan verbeteren. Dus schakel zo vaak mogelijk door naar een hogere versnelling, zonder de motor te belasten. Schakel op het juiste moment door wanneer u wegrijdt of optrekt. Laat de toerenteller nooit in het rood slaan.

Houd zo veel mogelijk dezelfde snelheid aan en houd afstand – Denk vooruit wanneer u rijdt. Ga bijvoorbeeld op tijd langzamer rijden om de stoplichten te laten verspringen in plaats van helemaal te stoppen. Of ga wat sneller rijden voordat u een heuvel bereikt. Houd een veilige afstand tussen u en uw voorligger, zodat u voldoende tijd heeft om gelijkmatig te remmen.

Gebruik cruisecontrol – Door cruisecontrol te gebruiken op hoofdwegen, kunt u een constante snelheid aanhouden en in veel gevallen meer brandstof besparen.

Laat de motor niet te vaak stationair draaien – U heeft er niets aan, maar het verbruikt toch brandstof. Zet de motor af wanneer u in een rij staat of op iemand wacht. Als u langer dan 10 seconden stilstaat, kunt u meestal het beste uw motor afzetten.

Vermijd hoge snelheden – Hoe sneller u rijdt, hoe meer luchtweerstand en hoe meer brandstof uw voertuig verbruikt om de snelheid te handhaven. Door slechts een paar kilometer per uur onder de nationale snelheidslimiet te blijven, kunt u al brandstof besparen. Rijd dus langzaam.

Gebruik airconditioning met mate – Airconditioning belast de motor extra zwaar en verbruikt brandstof, dus beperk het gebruik tot buitengewoon warme dagen. Op minder warme dagen zou u de ventilator kunnen gebruiken.

Houd de ramen gesloten – Wind die door een open raam waait, vertraagt uw snelheid.

De reis

Plan reizen zorgvuldig en vermijd het spitsuur – Minder tijd in de auto doorbrengen, is de eenvoudigste manier om brandstof te besparen. Combineer al uw korte reisjes en boodschappen in één reis om de totale reistijd te verkorten. En als u buiten de spitsuren kunt reizen, zit u minder lang vast in het verkeer, waardoor u brandstof bespaart.

Zorg dat u geen overtollig gewicht bij u heeft – Het zal u misschien verbazen, maar elke extra kilo telt en beïnvloedt uw brandstofefficiëntie. Dus neem geen onnodige spullen mee in uw kofferbak of op uw achterbank die uw voertuig alleen maar zwaarder maken (bijvoorbeeld golfclubs).

Verwijder uw imperiaal – Verwijder uw imperiaal wanneer u die niet gebruikt. Imperiaals beïnvloeden de aerodynamische efficiëntie van uw voertuig en veroorzaken luchtweerstand, wat meer brandstof kost.