Lichte en compacte hyperspectrale camera voor gebruik in drones en UAV’s

Ximea, producent van machine-visonsystemen, gaat de hyperspectrale beeldsensoren van Imec opnemen in de xiQ USB3.0 cameraproductlijn. Max Larin, CEO bij Ximea: “Het resultaat van deze samenwerking is de kleinste, lichtste en meest vermogen-efficiënte oplossing voor hyperspectrale beeldvorming op de markt.”

Een hyperspectrale camera combineert spectroscopie en beeldvorming en kan het onderscheid maken tussen objecten die met traditionele RGB-beeldvorming niet van elkaar zijn te onderscheiden. De technologie is interessant voor allerlei toepassingen, van de controle van de kwaliteit van landbouwgewassen tot industriële sortering van voedsel, of zelfs de detectie van huidkanker.

Mijlpaal

"Het combineren van onze hyperspectrale sensortechnologie met Ximea’s buitengewoon compacte xiQ camera’s is een nieuwe mijlpaal voor Imec. De ultra-snelle USB3.0 interface omvat ook stroomvoorziening over USB, waardoor de behoefte aan dure en grote framegrabbers en afzonderlijke stroomvoorziening wegvalt. Het resultaat is een ultracompacte en goedkope oplossing waarmee bedrijven hyperspectrale camerasystemen kunnen ontwikkelen en in grote volumes produceren," zei Andy Lambrechts, programmamanager imaging & vision systems bij Imec.

Combinatie

Imec’s technologie bestaat uit een chip waarop een beeldsensor is gecombineerd met een hyperspectrale sensor. Dat maakt het mogelijk om snelle, compacte, betrouwbare en betaalbare hyperspectrale camera’s te bouwen die in grote volumes en goedkoop geproduceerd kunnen worden. De extreme compactheid wordt gerealiseerd door het toepassen van smalbandige spectrale filters op pixel-niveau, met behulp van dunnefilm halfgeleiderprocessen. Op dit moment zijn drie typen spectrale beeldsensorontwerpen beschikbaar: een 100-band linescan ontwerp, een 32-bands ‘ tiled snapshot’  ontwerp en een nieuw snapshot-mozaiek ontwerp met 16 banden in een matrix van 4 x 4 filters per pixel.

Ximea koppelde ide hyperspectrale sensor aan zijn xiQ cameraproductlijn die gekenmerkt is door een uitzonderlijk klein volume en licht gewicht (nauwelijks 26,4 x 26,4 x 21,6 mm en 27 gram).

Drones en UAV’s

"Hyperspectrale beeldvorming is niet nieuw in de wereld van gespecialiseerde remote sensing instrumenten zoals satellieten en boordsystemen. We zijn zeer opgetogen dat door de samenwerking met Ximea onze unieke technologie nu ook beschikbaar wordt voor de talrijke drone- en UAV- (unmanned aerial vehicle) bedrijven die compacte multispectrale/hyperspectrale camera’s willen ontwikkelen voor de opkomende precisielandbouwindustrie," voegt Jerome Baron, business development manager van Imec toe.