Imec en de Belgische minister van innovatie Ingrid Lieten demonstreerden onlangs de innovatieve gezondheidspleister. Door continu mensen te scannen op bijvoorbeeld hartritmestoornissen kunnen met de pleister levens gered worden, zullen gezondheidsuitgaven verminderen en zal het aantal onnodige spoedopnames dalen. Imec ontwikkelde de slimme lichaamspleister in samenwerking met het Eindhovense Holst Centre en de Deense firma Delta.
Hartziektes zijn de meest voorkomende doodsoorzaak en oorzaak van arbeidsongeschiktheid in Europa en Amerika. Hartziektes, waaronder ook hartritmestoornissen, zijn verantwoordelijk voor maar liefst 30% van de sterfgevallen in Amerika.
Hartritmestoornissen worden nog vooral vastgesteld door het meten van een elektrocardiogram (ECG) in het ziekenhuis of door het dragen van een oncomfortabele hartmonitor die je hartactiviteit registreert gedurende verschillende dagen.
Eén van de belangrijke voordelen van de nieuwe pleister is dat de patiënten vrij kunnen bewegen. De gemeten hartactiviteit wordt door de pleister verwerkt en kan draadloos doorgestuurd worden naar je smartphone of naar je zorgverstrekker. Bij (mogelijke) problemen wordt de patiënt of de zorgverstrekker direct gealarmeerd. De lichaamspleister is comfortabel en stoort de dagelijkse activiteiten niet. De pleister hindert ook niet tijdens het sporten.
Bluetooth LE
De lichaamspleister meet 3 ECG-signalen en bevat een 3D-accelerometer die de fysieke activiteit meet. Een chip in de pleister verwerkt de data en relevante data worden draadloos verstuurd via een nieuwe ultralaag-vermogen draadloze communicatiestandaard Bluetooth Low Energy. De pleister verbruikt heel weinig energie waardoor hij gedurende een week autonoom kan werken.
Het hart van de pleister is imec’s ECG-chip. Naast ECG-metingen en dataverwerking is de chip ontwikkeld om storingen ten gevolge van bewegingen van de patiënt te reduceren wat belangrijk is om betrouwbare metingen te doen tijdens de dagelijkse activiteiten van de patiënt. De chip kan ook speciale algoritmes uitvoeren zoals het detecteren van mogelijke epilepsieaanvallen, hartritmestoornissen, …
Technologische oplossingen
"De stijgende kosten voor gezondheidszorg behoren tot de belangrijke uitdagingen van de 21ste eeuw. Imec draagt, als leider in nano-elektronica onderzoek, mee de verantwoordelijkheid om technologische oplossingen te zoeken die tegemoet komen aan de toekomstige noden van welzijn en gezondheidszorg," zegt minister van Innovatie Ingrid Lieten.
"We zijn ervan overtuigd dat zo’n draagbare lichaamspleister die we samen ontwikkelen met Holst Centre in Eindhoven, de medische sector kan helpen om de gezondheidszorg efficiënter en goedkoper te maken en gezondheidsproblemen kan voorkomen door mogelijke problemen te detecteren vooraleer het te laat is," aldus Luc Van den Hove, algemeen directeur imec.