Interne transportlijn Hasbro in korte tijd omgebouwd

De uitdaging liegt er niet om: vervang binnen één week de volledige besturing van het transportsysteem op de Ierse productielocatie van spelletjesfabrikant Hasbro. Zonder een ‘realtime’ simulatie van de interne goederenstroom was dat niet mogelijk geweest, stelt Henk-Jan Scholman, manager software engineering industrie van Hollander techniek. “De simulatie stelde ons in staat de software vooraf uitvoerig te testen. Onze expertise in baanbesturingssystemen hebben we verrijkt met deze ervaring in het virtueel nabouwen van zo’n systeem.”

Het ruim één kilometer lange rollenbaansysteem vormt de slagader van de productie op de vestiging van Hasbro in het Ierse Waterford, zo’n 150 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Dublin. Daar worden bekende spellen als Risk, Monopoly, Dr. Bibber en 4 op een rij gemaakt voor de Europese markt. Het interne logistieke systeem is de verbindende schakel tussen de aanvoer van grondstoffen en onderdelen, de productielijnen, het magazijn en de expeditie. "Als het transportsysteem stopt, staat binnen een kwartier de productie stil", legt Scholman uit. De besturing van het 230 rollenbanen tellende pallettransportsysteem bestaat uit driehonderd sensoren, twintig barcodescanners, zeven schakelkasten, een PLC met besturingssoftware, een Scada-server, allemaal verbonden met het nieuw aangelegde Profinet communicatienetwerk. Het volledig geautomatiseerde transportsysteem is geïntegreerd met het ERP-systeem van Hasbro dat de planning en logistieke afhandeling van de productie regelt. "Het systeem was aan het eind van zijn levensduur. Daarom is voor een volledige upgrade gekozen."

Backbone

Om de ‘backbone’ van Hasbro’s productielijn te vernieuwen werd met simulatiesoftware een 3D-simulatiemodel gemaakt. Software-engineer Wouter Hooman van Hollander techniek laat met enkele muisklikken het transportsysteem in zijn geheel virtueel passeren op een enorm beeldscherm. "We kunnen tot op de millimeter op het transportproces inzoomen. We kunnen de besturingssoftware vooraf nauwkeurig testen, instellen en een-op-een meenemen naar de praktijk. Met deze simulatie kunnen we de risico’s voor de klant minimaliseren, voor als hij de productie weer in bedrijf neemt. Knelpunten kun je zo veel mogelijk vooraf al oplossen. Dat hoeft niet meer ter plekke, wat niet alleen tijdrovend is maar ook veel stress oplevert", zegt Hooman. "Met de simulatie kunnen we van tevoren een slimme en gedetailleerde dienstregeling voor het interne transportproces maken", vat Scholman samen.