Imec ondertekent overeenkomst met toponderzoekscentra en liefdadigheidsstichtingen voor ontwikkeling van krachtig instrument voor neurowetenschappelijk onderzoek

Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum Imec heeft een overeenkomst ondertekend met Howard Hughes Medical Institute (HHMI), Allen Institute for Brain Research, University College of London (UCL), Gatsby Charitable Foundation en Wellcome Trust, voor de ontwikkeling van een geavanceerde neuroprobe voor het registreren van hersenactiviteit.

Het nieuwe instrument zal aanzienlijk beter zijn dan de neuroprobes die vandaag de dag gebruikt worden in wetenschappelijk onderzoek om activiteit in de hersenen te meten. De probe zal veel meer en veel kleinere meetpunten bevatten en daardoor veel nauwkeurigere metingen gelijktijdig op verschillende plaatsen in de hersenen kunnen uitvoeren.

De nieuwe neuroprobe, die naar verwachting binnen 2 jaar beschikbaar zal zijn, zal een directe invloed hebben op hersenonderzoek in de brede zin, en zal bijdragen tot een fundamenteel beter begrip van hoe de neuronen in de hersenen samenwerken om informatie te verwerken en gedrag te controleren. Zo zal het bijvoorbeeld inzicht kunnen verschaffen in hoe zintuiglijke informatie (de beelden die we met het blote oog zien of aanraking via de snorharen), zich in en tussen de verschillende hersendelen beweegt en gedraagt, en hoe die verwerkt wordt door de cortex.

Geavanceerde neuroprobetechnologie

Peter Peumans, directeur bionanoelektronica van Imec zegt: "Imec zal dankzij deze samenwerking met HHMI en de andere toonaangevende onderzoekscentra de meest geavanceerde neuroprobetechnologie kunnen aanbieden aan universiteiten en onderzoeksinstellingen. De nieuwe technologie zal de registratie van signalen van volledige hersendelen mogelijk maken, daar waar de huidige technologie slechts kleine subdelen van de hersenen kan meten."

Imec-ingenieurs gaan nauw samenwerken met onderzoekers van HHMI, Allen Institute en UCL (financieel gesteund door Gatsby en Wellcome) om de nieuwe probes te ontwerpen, te ontwikkelen en te testen. Tijdens het 38-maanden durende project zal Imec’s bestaande technologie geoptimaliseerd en verbeterd worden zodat ze volledig aansluit bij de specifieke noden van de partners. Imec zal ook een versie ontwikkelen voor productie. Naar verwachting zullen de nieuwe neuroprobes eind 2016 wereldwijd beschikbaar zijn.

Huidige methoden ontoereikend

"We lanceren dit project omdat de huidige methoden voor het bestuderen van de hersenactiviteit ontoereikend zijn," aldus Tim Harris, directeur van de Toegepaste Fysica en Instrumentengroep van het HHMI’s Janelia Farm onderzoekscampus in Ashburn, Virginia. "We willen betere instrumenten voor neurologisch onderzoek ontwikkelen om zo betere gegevens te kunnen verzamelen en ook het aantal dierenproeven, nodig voor dit essentiële onderzoek, significant te kunnen verminderen."