Imec en Septentrio ontwerpen antenne voor professionele satellietnavigatiesystemen

Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum Imec en zijn spin-off in satellietnavigatiesystemen, Septentrio, hebben samen een geïntegreerd antenne-RF element ontworpen voor een multi-frequentie Global Navigation Satellite Systems (GNSS) -antenne voor de 4 satellietlokalisatiestandaarden (GPS, Glonass, Beidou en Galileo). De antenne kan ingebouwd worden in handheld GNSS-toestellen voor localisatietoepassingen met heel grote nauwkeurigheid ( tot 1 cm).

Het bekendste satellietnavigatiesysteem is het Amerikaanse US Global Positioning System (GPS) dat is ingebouwd in de eerste generatie GNSS-toestellen voor zowel militaire toepassingen als voor plaatsbepaling in auto’s en GSM’s. Deze systemen zijn op enkele meters nauwkeurig indien enkel de navigatiesatellieten worden gebruikt. De tweede generatie GPS, het Europese Galileo, het Russische Glonass en het Chinese BeiDou hebben, indien gecombineerd, een hogere beschibaarheid, nauwkeurigheid en integriteit.

Imec en Septentrio hebben een compacte Galileo-antenne ontworpen die Imec’s innovatieve GNSS-antenne integreert met Septentrio’s GNSS RF-signaalverwerking. Imec’s antenne voldoet aan de vereisten voor de GNSS precisiemarkt en is tegelijkertijd voldoende compact om in een handheld landmetertoestel te passen. De antenne ontvangt alle GPS, Glonass en Galileo frequentiebanden tegelijkertijd en heeft de juiste uniforme versterking en fasedekking over de volledige bovenste hemisfeer met sterke onderdrukking van ongewenste gereflecteerde signalen onder of in de nabijheid van de GNSS-ontvanger.

Septentrio’s GNSS RF-signaalverwerking zorgt voor een uitstekende onderdrukking van buitenband-interferentie om vooral auto-inferentie met andere stralingsbronnen zoals Bluetooth en WLAN radio’s te vermijden, alsook andere opzettelijke en niet-opzettelijke interferentie. De compacte multifrequentie-antenne is geschikt om samen te werken met Septentrio’s compacte en laagvermogen AsteRx-m ontvanger, ter grootte van een creditcard, die accuraat is tot op centimeterschaal en gekenmerkt is door een vermogenverbruik onder 500 mW. Dat is veruit het laagste vermogenverbruik in de professionele GNSS-markt. Mogelijke toepassingen zijn professionele inspectie, bijvoorbeeld voor onderhoud van leidingen, maar ook transport en de logistiek.