In een testrit fietsten Aniek Rooderkerken en voormalig profwielrenster Iris Slappendel met meer dan 80 km/u over de A270 bij Helmond. Dit deden ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. In september hopen ze in de Nevadawoestijn het wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen te verbreken.
Het team bereikte een topsnelheid van 83,2 km/u. Dat zo’n snelheid mogelijk is komt door de optimale combinatie van mens en machine. Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX 7 speelt een belangrijke rol: "Op een gewone fiets wordt je sterk afgeremd door de wind", vertelt Emiel de Boer, teammanager van het Human Power Team en student werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Het team heeft zich dit jaar dan ook extra ingezet om de luchtweerstand te beperken. "Er is maandenlang ontworpen om de fiets volledig op maat van de atleten zo aerodynamisch mogelijk te maken. Dit is hierdoor de kleinste fiets die we ooit hebben gebouwd". De fiets vertoont gelijkenissen met de vorm van een kogel en heeft bijvoorbeeld geen raam. Dat zou namelijk voor veel extra luchtweerstand zorgen.
Mens & techniek
"Je fietst niet alleen zo snel dankzij een snelle fiets", zegt de Boer. "De fietser is minstens zo belangrijk. Het gaat echt om de ultieme combinatie van mens en techniek". De samenwerking tussen studenten bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de technische studenten van de TU Delft is voor het team een voorwaarde voor succes.
Generale repetitie
"Met de test op de snelweg hebben we de laatste verbeterpunten kunnen vinden", aldus de Boer. "Met de verzamelde data kunnen we bovendien de luchtweerstand van de fiets vergelijken met onze modellen. Na de laatste aanpassingen zijn we over een maand helemaal klaar om het wereldvrouwenrecord van 122 km/h aan te vallen".
Om goed op snelheid te komen is een lange en rechte weg nodig. Daarom is in samenwerking met smart mobility testomgeving MobilitymoveZ.NL gekozen om te testen op de A270. In Nevada is de weg twee keer zo lang en zijn de omstandigheden ideaal voor een nog hogere snelheid.
Sneller dan een cheetah?
"UPS is sponsor en tevens een groot voorstander van innovatie. Innovatie leidt tot efficientie en efficientie leidt weer tot duurzaamheid,", zegt Tim Helsen, country manager van UPS Nederland. "We zijn vereerd om dit talentvolle team vandaag het eerste zetje te geven in de richting van een nieuw wereldrecord".
Het Human Power Team laat met dit project zien dat de mens sneller kan zijn dan de natuur dankzij technische innovaties. Daarom kozen zij dit jaar de cheetah – het snelste landdier ter wereld – als mascotte. Deze haalt een topsnelheid van 112 km/h, dit hopen de studenten met een wereldrecord in Amerika te overtreffen.