Gratis app maakt van iPhone een 3D scanner (video)

Is de prijs van een 3D-scanner binnen drie jaar gedaald van $ 30.000 naar $ 0? Van Autodesk is nu de gratis app 123D Catch beschikbaar voor de iPhone en de iPad. Je maakt maximaal 40 foto’s van een onderwerp, stuurt ze naar de cloud en vervolgens ontvang je een digitaal 3D-model. Zo eenvoudig is het: 123D Catch maakt van je mobiele telefoon een mobiele 3D-scanner. In combinatie met 3D modeling software en een 3D printer wordt hiermee 3D-productie voor iedereen mogelijk.

Voor technici, architecten of computeranimators is Autocad geen onbekende. De 3D modeling software van deze leverancier, die in 1982 werd geïntroduceerd, is in de professionele wereld alom aanwezig – maar nog niet in de huiskamer.  Autodesk hoopt daar nu verandering in te brengen met een gebruiksvriendelijke, gratis software suite. 123D Catch is al in mei voor de iPad beschikbaar gekomen, maar nu is er ook een versie voor de iPhone.

De werking is simpel. Maak uit zoveel mogelijk hoeken 20 tot 40 foto’s van het onderwerp dat je wilt scannen, bijvoorbeeld een beeld of een alledaags voorwerp. Beoordeel de foto’s en vervang ze eventueel door betere, Stuur ze dan naar de cloud service van Autodesk. Speciale software van Autodesk zoekt gemeenschappelijke punten op de foto’s, extrapoleert de hoek waaronder elke foto is genomen en vormt zo een 3D-model. 123D Catch modellen die zijn gemaakt met de iPad of de iPhone zijn compatibel met Autodesk’s 123D Catch web app. Daarmee kunnen de modellen worden geperfectioneerd en vervolgens thuis, of bij een 3D-printservice worden geprint.

De opmerkelijkste eigenschap van 123D Catch is de prijs – of liever gezegd: het ontbreken daarvan. De complete app suite is gratis. Er zijn behoorlijk wat gratis open source 3D modeling programma’s op de markt, maar geen daarvan is gekoppeld aan 3D-scan- en 3D-print-mogelijkheden.  

Natuurlijk heeft 123D Catch niet dezelfde eigenschappen en prestaties als een dure 3D-scanner. Het arbeidsintensieve proces van het fotograferen van het object is bij een dure scanner geautomatiseerd. En de app werkt prima voor eenvoudige voorwerpen, maar minder als het object complexer is. Doordat de software foto’s aan elkaar ‘plakt’ op basis van gemeenschappelijke punten zijn er beperking aan wat kan worden gemodelleerd. Autodesk adviseert om geen glanzende of reflecterende voorwerpen te fotograferen, of oppervlakken zonder structuur of met herhalende patronen. Het object moet volkomen stil staan en de lichtbron moet consistent zijn. Dat betekent dat het voorwerp niet mag worden bewogen om het onder verschillende hoeken te fotograferen en dat er geen flits mag worden gebruikt.

Anders gezegd: voor de amateur is 123D Catch een opwindende app, maar voor de professional is het (nog?) geen oplossing. Het is vooral indrukwekkend om te zien hoe snel de ontwikkelingen op het gebied van 3D-productie gaan.