Geldboete voor dodelijk ongeval tijdens schoonmaken van tankwagen

Een Barnevelds bedrijf in logistieke dienstverlening is veroordeeld tot een geldboete van 75.000 euro. Het bedrijf voldeed namelijk niet aan de Arbowet, waardoor er een dodelijk ongeval kon gebeuren met één van haar werknemers.

In februari 2019 was een medewerker van het bedrijf in de vestiging in Ritthem een tankwagen aan het schoonmaken. Hij viel daarbij van grote hoogte en liep ernstig hoofd- en hersenletsel op. Een dag later kwam het slachtoffer in het ziekenhuis te overlijden.
Volgens de rechtbank overtrad het bedrijf de Arbowet. Er was voor de locatie in Ritthem namelijk geen risico-inventarisatie (RI&E) gemaakt voor het werk dat daar werd uitgevoerd. Ook kreeg het slachtoffer onvoldoende instructies over het veilig werken op hoogte. Daarnaast nam het bedrijf onvoldoende maatregelen om een val te voorkomen.
Uit onderzoek bleek dat de man tijdens zijn werk wél een veiligheidsharnas aan had, maar dat hij niet was aangelijnd aan een zogeheten valstopblok aan de rails. Dit bleek in de praktijk van alledag vaker te gebeuren, omdat het praktisch gezien ondoenlijk was om continu aangelijnd te werken bij het schoonmaken van een tankwagen vanaf de bijrijderszijde. Bij het neerlaten van de spoelkoppen moesten medewerkers zich telkens loshaken, de veiligheidslijn om de spoelkop halen en weer aanhaken. Volgens medewerkers kostte dit tijd en was het steeds aangelijnd blijven niet prettig omdat de veiligheidslijn aan het harnas trok. Dit leidde ertoe dat er regelmatig onaangelijnd werd gewerkt. Lees verder op: https://www.bijzonderstrafrecht.nl/home/geldboete-voor-dodelijk-ongeval-tijdens-schoonmaken-van-tankwagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *