Eric Klumperink is benoemd tot 2020 IEEE Fellow. Dit fellowship erkent Eric’s bijdragen aan ‘thermal noise reduction’ en ‘software defined radio architecture’.
De meeste radiozenders worden uitgezonden in de FM radio band, een verzameling radiogolffrequenties tussen 88MHz en 108MHz die gereserveerd zijn voor het uitzenden van geluid. Verschillende radiobanden hebben verschillende doelen. Hierbij wordt ‘uitzenden’ vervangen door mobiele draadloze communicatie. Je kan nog steeds naar 3FM luisteren als je een antenne en hardware hebt die selecteert op het kanaal van 3FM en tegelijkertijd andere kanalen negeert.
‘Resonator filters’ worden normaal gesproken gebruikt voor deze selectie, maar deze zijn groot en duur vergelijken met geïntegreerde schakelingen. Dit wordt steeds vaker onhandig aangezien de radio architectuur op steeds meer manieren draadloos moet communiceren, via veel verschillende banden. Klumperink: "Het zijn er zoveel dat we zijn overgestapt op nummering, van n1 tot n261 of zelfs verder. Maar je wil geen fysieke filters blijven toevoegen in een apparaat dat zo klein moet zijn als een mobiele telefoon."
Daarom gebruiken de meeste apparaten momenteel ‘software defined filters’ en ‘software defined radio’ op een enkele chip. Hiervoor heeft de onderzoeksgroep Integrated Circuit Design van de Universiteit Twente, waarvan Klumperink de universitair hoofddocent is, veel nieuwe architecturen ontworpen. Een paar voorbeelden: de ‘N-path filter’, ‘Mixer-first receiver’ en de ‘Thermal Noise cancellation receiver’.
Radiosignalen die van zenders op grote afstand komen worden niet alleen gehinderd door interferentie, maar ook door ‘Thermal Noise’, de ruis die wordt veroorzaakt door de willekeurige bewegingen van onder meer elektronen in elektronische componenten. Als de temperatuur toeneemt, nemen de bewegingen toe en daarmee ook de ruis. Vroeger werd gedacht dat dit niet voorkomen kon worden, maar Klumperink heeft ontdekt dat een versterker die het signaal langs twee verschillende paden met tegenovergestelde ruis voert, de ruis opheft. Samen met Federico Bruccoleri en Bram Nauta heeft hij de techniek verbeterd tot het één van de basis tekstboektechnieken werd die veel wordt gebruikt in mobiele telefoons en andere radio communicatie-apparaten.