“Ja, dat heeft aardig wat bloed, zweet en tranen gekost”, vertelt vierdejaarsstudent Elektrotechniek Simon Wagemaker (21) van Inholland Alkmaar in het Noord-Hollands Dagblad, over de veilingklok van de vismarkt in Den Oever die hij wist te repareren. Een bijzondere prestatie aangezien de klok tien jaar niet heeft gedraaid. Simon werkt, naast zijn studie, als vissorteerder op de vismarkt en kreeg de opdracht van zijn bedrijfsleider om een veilingsysteem voor de klok te ontwikkelen. Hij twijfelde geen moment en besloot er een stage-opdracht van te maken.
Om te achterhalen hoe de veilingklok opnieuw kon worden ingesteld bezocht Simon de bloemenveiling in Aalsmeer. Daar gaven ze hem weinig kans van slagen en kreeg hij te horen dat de kosten konden oplopen tot minstens twintigduizend euro. Niets bleek minder waar toen Simon in contact kwam met de originele fabrikant in België. "Ik heb contact opgenomen met fabrikant Aucxis en kreeg een uitnodiging om langs te komen. Echt mazzel, want ze hadden er geen enkel belang bij. Na mijn bezoek kreeg ik alle documentatie over de aansturing, waarmee ik zelf het programma kon schrijven." Simon schakelde vervolgens de hulp in van sponsoren. Er werden duizenden euro’s geïnvesteerd voor de benodigde apparatuur en onderdelen om de veilingklok aan de praat te krijgen.
Held van de zeeverse markt
De veilingklok werd uitgebreid getest en trok veel aandacht van de lokale bevolking en regionale pers. De mensen noemen hem zelfs de ‘held van de zeeverse vismarkt’. Simon: "Het was best spannend. De klok is een gevaarte en weegt honderd kilo. Die kon ik dus niet even mee naar huis nemen om te kijken of het ook echt werkte. Het geeft mij een euforisch gevoel dat alles werkt. De mensen zijn enthousiast. Ja, dan voel ik me gevleid."
Bron: InHolland